Clinton ajaa Intiaa eroon Iranin öljystä

Ulkoministeri Hillary Clinton aloitti sunnuntaina vierailunsa Kalkutassa, ja jatkaa huomenna New Delhiin. Samaan aikaan iranilainen delegaatio tutustuu Intiassa maiden välisen vastakaupan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Ulkomaat
Hillary Clinton saapui Kalkuttaan 6. toukokuuta 2012.
Piyal Adhikary / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton yrittää saada Intiaa vähentämään öjyntuontia Iranista. Clinton on saapunut Intiaan kaksipäiväiselle vierailulle.

Intia on vähentänyt riippuvuuttaan Iranin öljystä, mutta Yhdysvallat haluaisi nähdä suurempia leikkauksia öljyntuonnissa. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Yhdysvallat hakee neuvotteluissa Intialta lupausta lisäleikkauksista.

Intia kuluttaa valtavia määriä energiaa talouskasvunsa ylläpitämiseksi.

Kansainvälisen yhteisön Iranille asettamat pakotteet ovat vaikeuttaneet Intian öljyntuontia Iranista. Öljyntuojilla on vaikeuksia löytää pankkeja, jotka suostuvat välittämään kauppoja Teheranin kanssa.

Ongelman kiertämiseksi Intia ja Iran ovat sopineet, että Intia on voinut maksaa melkein puolet tuonnistaan omalla valuutallaan. Iran on käyttänyt valuttaa muun muassa koneiden, raudan, teräksen ja autojen ostamiseen Intiasta.

Iranilaisryhmä vierailee myös parhaillaan Intiassa tutkiakseen mitä se voisi Intiasta ostaa.

Yhdysvallat saattaa asettaa pakotteita Intiaa vastaan, jos se ei vähennä öljyntuontia Iranista. Intia on kehottanut öljy-yhtiöitään vähentämään raakaöljyn tuontia Iranista, vaikka maa on hyötynyt Iranin edullisista öljynhinnoista.

Lähteet: AP, AFP