1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

François Hollande voitti Ranskan presidentinvaalit

Sosialistien François Hollande on voittanut istuvan presidentin Nicolas Sarkozyn prosentein 51,6 - 48,4. Ranskan vaaliviranomaiset ovat vahvistaneet tuloksen.

Kuva: Jean-Pierre Muller / AFP Photo / Lehtikuva

Sosialistien François Hollande on voittanut Ranskan presidentinvaalit. Ranskan vaaliviranomaisten mukaan Hollande voitti vastaehdokkaansa Nicolas Sarkozyn äänestysprosentein 51,6 - 48,4  Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella.

Hollande keräsi 18 miljoonaa ääntä, ja Sarkozy sai hieman vajaat 16,9 miljoonaa ääntä.  Noin kaksi miljoonaa äänestäjää jätti tyhjän tai hylätyksi tulleen äänestyslapun.

Äänestysprosentti on hieman yli 80.

Äänestyspaikat Ranskan suurimmissa kaupungeissa sulkeutuivat iltayhdeksältä Suomen aikaa.

57-vuotias Hollande on Ranskassa ensimmäinen sosialisti-presidentti lähes kahteen vuosikymmeneen.

Francois Hollanden kannattajia sosialistien päämajan ulkopuolella Pariisissa vähän ennen toisen kierroksen tuloksen julkistamista 6. toukokuuta. Kuva: Patrick Kovarik / AFP / Lehtikuva

Vaalitappio oli nöyryytys istuvalle presidentille Nicolas Sarkozylle. Sarkozy on myöntänyt tappionsa ja onnitellut Hollandea vaalivoitosta. Sarkozy myös ilmoitti, ettei hän johda UMP-oikeistopuoluettaan kesäkuun parlamenttivaaleihin.

Hollanden valtaan astuminen ei vaikuta ainoastaan Ranskassa, vaan ravistelee myös koko Euroopan tulevaa politiikkaa.

Nicolas Sarkozyn kannattajat pettyivät kuultuaan vaalituloksen 6. toukokuuta. Kuva: Christophe Karaba / EPA

Euroopan toiseksi suurimman talousmaan Ranskan vaalituloksella on suuria vaikutuksia myös koko talouskriisin kurimuksessa kärvistelevälle Euroopalle.

Hollanden valinta on aiheuttanut pelkoa Euroopan unionissa. Hollande on sanonut, että hänen ensimmäinen virallinen tapaaminen tulee olemaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Tapaamisen keskeisimpänä puheenaiheena on Euroopan unionin talouspolitiikka.

Hollande on johtanut kyselyitä koko vaalitaiston ajan. Ensimmäisellä kierroksella Hollande sai äänistä 28,6 prosenttia, Sarkozy 27,2 prosenttia.

Virallinen vallanvaihdos tapahtuu Ranskassa 15. toukokuuta.