Kreikan ääripuolueet nousivat - pääpuolueille historiallinen tappio

Radikaalivasemmistoa edustava Syriza kutsuu vaalitulosta "vallankumouksen viestiksi". Äärioikeistolainen Kultainen sarastus sai 21 edustajaa Kreikan parlamenttiin.

Ulkomaat
Alexis Tsipras kuvaajien ympäröimänä.
Alexis Tsipras kuvaajien ympäröimänä.Alkis Konstantinidis / EPA

Kreikan perinteiset pääpuolueet ovat kokeneet lähes täystyrmäyksen. Uusi Demokratia ja Pasok saivat yhteensä noin 32 prosentin kannatuksen. Niiden kannatus putosi merkittävästi vuoden 2009 vaaleista, joissa ne keräsivät yhteensä yli 77 prosenttia äänistä.

Uusi demokratia saa uuteen parlamenttiin 108 paikkaa, ja Pasok 41 paikkaa. Kreikan parlamentissa on 300 paikkaa.

Loput paikat menivät viidelle puolueelle, jotka vastustavat kansainvälisiä pelastuspaketteja. Vasemmistolainen Syriza sai 52 paikkaa, oikeiston Itsenäiset kreikkalaiset 33 ja kommunistinen KKE 26 paikkaa.

Uusnatsitaustainen Kultainen sarastus nousi parlamenttiin 21 paikalla ja Demokraattinen vasemmisto sai 19 paikkaa.

Vaalitulos sotkee leikkaussuunnitelmat

Tulos vaikeuttaa huomattavasti puolueiden suunnitelmia ajaa läpi leikkauksia julkiseen talouteen, joista sovittiin EU:n ja IMF:n tukipaketin saamiseksi.

Kreikan vaaleissa toiseksi suurimpaan ääniosuuteen yltänyt Syriza-koalitio torjuisi pelastuspaketin. Radikaalivasemmiston johtaja Alexis Tsipras sanoo, että kansa viestitti äänestämällä vallankumouksesta ja sysäsi pelastuspaketista sopineet puolueet vähemmistöön.

- Ehdotamme vasemmistohallitusta, joka kansan tuella romuttaa pelastussopimuksen ja kääntää ennalta määrätyn kurssin pois kurjuudesta, Tsipras sanoi vaalipäivän iltana.

Kansainvälinen lainaohjelma on närkästyttänyt monia tavallisia kreikkalaisia, kun kansallinen säästökuuri on laihduttanut omia lompakoita.

Uusnatseiksi luonnehdittu Kultainen sarastus on uhkaillut niitä, joiden se katsoo pettäneen isänmaan. Puolueen johtaja aikoo ensi töikseen keskittyä ajamaan laittomat siirtolaiset pois Kreikasta.

Uudesta Demokratiasta pääministeripuolue

Hallituksen muodostajaksi pääsee Uusi Demokratia, ja todennäköisesti pääministeriksi nousee sen johtaja Antonis Samaras. Hän hyväksyy säästötavoitteet, mutta haluaa neuvotella keinot uusiksi.

Hallituksessa ollut sosialistinen Pasok ei ole jäänyt parlamenttivaaleissa kolmanneksi sitten 70-luvun. Kreikkalaisen Ekathimerini-verkkolehden mukaan sunnuntain vaalitulos on puolueen huonoin koskaan.

- Kreikkalaisten pitää tutustua toisiinsa uudestaan, sanoi Pasokin puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri Evangelos Venizelos.

- Katkeroitimme kansan, jotta voisimme suojella heidän tulevaisuuttaan.

Lähteet: AP, AFP