Vuoden psykologi puhuu unettomuudesta

Suomalaisista aikuisista noin kolmannes kärsii ajoittain unettomuudesta. Vuoden psykologiksi vastikään valittu Soili Kajaste on tutkinut unihäiriöitä jo 25 vuotta.

terveys
Soili Kajaste
Vuoden psykologiksi vastikään valittu Soili Kajaste on tutkinut unihäiriöitä jo 25 vuotta.

Vakavasta unettomuudesta kärsii noin viisi prosenttia suomalaisista. Satunnaisesti unettomuudesta kärsii kolmas osa suomalaisista. Lisäksi on muita unihäiriöitä.

Unettomuus on lisääntynyt viime vuosina. Kajasteen mukaan se johtuu siitä, että elinympäristömme ei tue hyvää nukkumista. On liian aktiviteetteja, jotka kilpailevat unen kanssa. Lisäksi ihmisillä on paljon huolia ja stressiä.

Tavallisin unettomuuden hoitomuoto on lääkehoito. Sitä tarjotaan ensimmäisenä, kun ihminen hakeutuu hoitoon unettomuuden takia. Unilääkkeisiin on syytä turvautua sellaisessa tilanteessa, jossa unettomuus on mennyt pahaksi kierteeksi. Lääkkeistä pitäisi pyrkiä eroon, kun pahin vaihe on ohi. Muuten riskinä on juuttuminen lääkekoukkuun.

Kajaste on kuitenkin sitä mieltä, että pitkän päälle lääkehoito ei ratkaise unettomuutta. Nykyään on tarjolla jo erilaisia hoitomuotoja, esimerkiksi uniryhmiä. Ensin pitäisi aina selvittää, mistä kyseisen ihmisen unettomuus johtuu.

Rentoutus on erinomainen keino pitää huolta unestaan. Sitä voi opetella aktiivisesti, kun taas hyvää unta ei voi opetella. Nukkumaan kannattaa mennä silloin, kun väsymys valtaa mielen. Eri ihmisillä on erilainen rytmi ja oman rytmin hakeminen kannattaa.