1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Virkkunen: Ministeri Erkko oli taustavaikuttaja

Helsingin Sanomien pitkäaikainen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen kuvailee Aatos Erkkoa visionääriksi ja taustavaikuttajaksi. Lehden journalistisiin linjoihin edesmennyt Erkko ei puuttunut.

Kotimaan uutiset
Aatos Erkko näyttää prinsessa Victorialle, mitä kameran nappia painaa.
Markku Ulander / Lehtikuva

Ministeri Aatos Erkko vaikutti aktiivisesti politiikan taustalla ja ymmärsi varhain kansainvälistymisen merkityksen, kertoo Helsingin Sanomien ex-päätoimittaja Janne Virkkunen. Erkkoa kunnioitettiin ja myös pelättiin.

- Häneen suhtauduttiin kunnioituksella ja oli varmasti niitä, jotka vähän pelkäsivät. Hän seurusteli suomalaisten poliitikkojen, virkamiesten ja ulkomaalaisten kanssa. Tuttavapiiri oli laaja ja hän tapasi heitä tietääkseen, mitä maassa ja maailmalla tapahtuu.

Virkkusen mukaan Aatos Erkko ymmärsi varhain Sanomien tarpeen kansainvälistyä. Hän kuului muun muassa kiistellyn mediavaikuttajan Rupert Murdochin News Corporation -konsernin hallitukseen 1990-luvulla.

- Sillä oli tärkeä merkitys. Murdochin yhtiö koki, mihin maailma oli menossa ja ministeri Erkko sai työvaliokunnan jäsenenä korvaamatonta tietoa. Käsitykseni mukaan hän seurasi ihan loppuun asti median murrosta.

Virkkusen mukaan Erkko vaikutti taustalla myös lehdentekoon, mutta ei sanellut journalistisia linjoja.

- Hän oli aika aktiivinen 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kävin hänen kanssaan juttelemassa ja sitten me tehtiin lehteä kuten halusimme. Hän ei ohjannut Helsingin Sanomia, mutta halusi kuulla meitä. Hän oli kriittinen meitä kohtaan, mikä kuuluu pelin henkeen.

Sotilasmusiikki ja Hamina Tattoo olivat lähellä hänen sydäntään.

Janne Virkkunen

Virkkunen korostaa, ettei Erkko käyttänyt Helsingin Sanomia omiin valtapyrkimyksiin.

- Hän oli tyytyväinen, jos lehti kamppaili jotakin vääräksi kokemaansa vastaan. Se on tapa, jolla media lunastaa oikeutuksensa. Jyrähdyksiä tuli, mutta ne tulivat jälkikäteen.

Suku ja Itä-Suomi tärkeitä

Aatos Erkolla oli läheinen suhde Itä-Suomeen ja sukuunsa. Erkko ei koskaan saanut omia lapsia.

- Hänen suosikkejaan olivat kaikki Itä-Suomeen ja Kotkaan liittyvät tapahtumat. Sotilasmusiikki ja Hamina Tattoo olivat lähellä hänen sydäntään. Hän oli hyvin ylpeä isästään ja isoisästään.

Aatos Erkon isä Eljas Erkko ja isoisä Eero Erkko olivat molemmat Helsingin Sanomien päätoimittajia.

Janne Virkkunen oli Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja vuosina 1991 - 2010.

Lue seuraavaksi