1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Lasten ymmärtäminen ja Viron taju toivat valtionpalkinnot

Valtion kirjallisuustoimikunta palkitsi tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjoistaan tunnetun konkarin sekä virolaisen nykykirjallisuuden kääntäjän. Kirjailija Tuula Kallioniemi ja suomentaja Juhani Salokannel vastaanottivat 15 000 euron palkinnot kulttuuriministeri Paavo Arhinmäeltä.

Kuva: Yle

Toimikunnan perusteluissa Tuula Kallioniemeä kehutaan kotimaisen lastenkirjallisuuden kehittäjäksi, joka kirjoittaa suurella sydämellä ja laajalla tunnerekisterillä. Kallioniemen tavaramerkeiksi mainitaan naseva dialogi, tilannekomiikka ja jäljittelemätön huumori.

Viime vuosina Kallioniemen teokset ovat auttaneet lapsia ymmärtämään sellaisia ilmiöitä kuin adoptiota, maahanmuuttajia sekä päiväkotien ja koulujen erilaisia oppijoita.

Muun muassa Jaan Kaplinskin ja Jaan Krossin teoksia suomeksi kääntänyt Juhani Salokannel on kirjallisuustoimikunnan mukaan virolaisen kulttuurin lähettiläs Suomessa. Salokanteleen suomennokset tekevät Viron oloihin tutustumisesta nautinnollista niiden huumorin, ironian ja kielellisen leikittelyn ansiosta.

Salokannel työskentelee parhaillaan Viron kansalliskirjailijana pidetyn A.H. Tammsaaren suurteoksen _Totuus ja oikeus _viidennen ja viimeisen osan parissa. Historiallisen romaanisarjan viimeinen osa ilmestyy suomeksi ensi vuonna.