Jääkiekkovarusteet tukevat machoglamouria

Jääkiekkovarusteet suunnitellaan näyttämään hyökkääviltä ja tehokkailta. Muodin kanssa jääkiekolla ei kuitenkaan ole juuri mitään yhteistä.

urheilu
Venäjän Pavel Datsyuk lyö Norjan Alexander Bonsaksenia mainalla karsintaottelussa Tukholmassa 6. toukokuuta.
Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Jääkiekkovarusteet ja niiden muotoilu ovat kehittyneet huimasti vuosien varrella. Suojusten muotoilussa pyritään nykyisin keveyteen ja niiden ulkomuodossa hyökkäävyyteen. Myös varusteiden ja pelipaitojen väreihin kiinnitetään paljon huomiota.

Vielä sata vuotta sitten jääkiekkoa pelattiin villapaidoissa ulkona. Myöhemmin käyttöön otettiin suojuksia, jotka tehtiin muun muassa huovasta ja nahkasta. Nykyisin pelaajat näyttävät isoilta järkäleiltä loppuun asti mietittyine varusteineen.

Jääkiekon machoglamour katoaa, kun vaatteet otetaan pois.

- Varusteet ovat kehittyneet valtavasti, ja niiden paino on radikaalisti pudonnut. Vaikka sen materiaalin ominaispaino ei olisi välttämättä pienempi, niin niiden rakenteet ovat kehittyneet. Myös työkalut, joilla näitä tuotteita suunnitellaan ja valmistetaan, ovat kehittyneet, kertoo urheiluvarusteita suunnitteleva muotoilija Ville Nenonen.

Kevyemmillä jääkiekkovarusteilla pyritään tietenkin helpottamaan pelaajien suoriutumista raskaasta pelistä. Suojusten ja kypärien visuaalisessa ilmeessä pyritään kuvastamaan pelin luonnetta.

- Tietynlainen aggressiivisuus ja särmikkyys siinä tuotteessa ei ainakaan ole haitaksi. Oikeastaan voisi ajatella niin, että jos tuote on tehokas, niin miksi se ei näyttäisi siltä, Nenonen sanoo.

Värit erottavat tikku-ukot toisistaan

Tärkeässä osassa ovat myös värit. Niiden merkitys pelipaidoissa tuli entistä merkittävämmäksi väritelevision myötä, jotta katsojat pystyvät erottamaan tikku-ukon kokoiset pelaajat ja joukkueet toisistaan. Muotiasiantuntija Jaakko Selinin mukaan väreistä yksi on ylitse muiden.

- Punainen on edelleen kaikkien lätkäjoukkueiden suosituin väri. Se löytyy suurimmasta osasta ympäri maailmaa olevien joukkueiden varusteista ja vaatteista. Punainen on dynaaminen, eteenpäinmenevä ja huomiotaherättävä väri, ja se nostaa ruumiin lämpötilaa yhdellä asteella.

Suomen värit sininen ja valkoinen ovat aina olleet käytettyjä urheilupaidoissa. Ne ovat kylmiä talvivärejä, mutta Jaakko Selinin mielestä myös yleviä.

- Valkoinen on puhdas ja raikas väri eikä niin aggressiivinen kuin punainen. Ihmisillä on taipumus mennä häviäjän puolelle, niin luulen, että valkoisella on sellainen efekti, että se koetaan sympaattisena.

Sininen puolestaan laajenee ihmissilmässä joka suuntaan, jolloin sitä väriä käyttävät pelaajat voivat näyttää isommilta.

Selin muistuttaa, että jääkiekolla ja muodilla ei varsinaisesti ole toistensa kanssa juurikaan mitään tekemistä.

- Se on liikuttavaa, että kaikki varusteet laitetaan sellaisen mekkomaisen paidan alle. Nämä kaverithan ovat karskeja, massiivisia ja isoja. Mutta joskus päästään kurkistaamaan voitonjuhlia pukuhuoneeseen tv:n välityksellä ja se on mahtavaa, mitä hikisiä miehenpuolikkaita sieltä sitten paljastuu. Silloin machoglamour katoaa, kun vaatteet otetaan pois.