Tutkimus: Olympiatuotteita valmistetaan surkeissa oloissa

Lontoon olympialaisten nimikkotuotteita valmistavissa tehtaissa estetään työntekijöiden järjestäytyminen ja teetetään ylipitkiä työpäiviä. Kansainvälisen Play Fair -kampanjan raporttiin haastatellut työskentelevät muun muassa Adidaksen ja Niken tehtaissa.

urheilu

Lontoon olympialaisten kisatuotteita valmistavien tehtaiden työoloja selvittäneen kansainvälisen Play Fair 2012 -tutkimuksen mukaan Kiinassa, Filippiineillä ja Sri Lankassa sijaitsevissa tehtaissa teetetään töitä surkeissa oloissa.

Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen laatiman raportin mukaan työntekijöitä estetään järjestäytymästä, heille maksetaan huonoa palkkaa ja heillä teetetään ylitöitä.

Kiinassa vapaa ammattiyhdistysliike on kokonaan kielletty, ja kaikki järjestäytymisyritykset johtavat rangaistukseen, Play Fair 2012 -raportti toteaa. Srilankalaiset työntekijät kertovat raportissa saaneensa usein kuulla, että ammattiliiton perustaminen tai sellaiseen liittyminen johtaa potkuihin.

Tilalle työnantajat tarjoavat kaikissa kolmessa maassa omia yhteistyöelimiään korvaamaan ammattiliittoja.

Ylitöiden teettäminen on tavallista, ja esimerkiksi Kiinassa kaikki raporttiin haastatellut kertoivat tekevänsä säännöllisesti ylitöitä enemmän kuin laki sallisi. Tavallinen työpäivä kestää 12 tuntia.

Yhdessäkään kolmesta tutkimuksessa mukana olleesta maasta peruspalkka ei riitä kunnolliseen elämään.

Tutkimukseen haastateltiin loka-joulukuussa Kiinassa, Filippiineillä ja Sri Lankassa 175 työntekijää, jotka edustivat kymmenen tehtaan 32 750 työntekijää. Haastatellut työskentelevät muun muassa Adidaksen ja Niken tehtaissa. Työntekijöiden lisäksi tutkimuksen tekijät haastattelivat tehtaiden johtajia, viranomaisia ja ammattiyhdistysliikkeen edustajia.

Play Fair -kampanja on selvittänyt olympiatuotteiden valmistusolosuhteita vuoden 2003 Ateenan olympialaisista alkaen. Suomessa verkostoon kuuluvat muun muassa Akava, SAK, STTK ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus Sask.