Huovisen huumori synkkeni satiiriksi

Veikko Huovisen (1927 - 2009) teoksissa huumori muutti muotoaan ajan kuluessa, arvioi tohtori, kirjailija Panu Rajala. Rajalan kirja Huovisen huumorista julkaistaan syksyllä.

kulttuuri
Tohtori, kirjailija Panu Rajala
Panu RajalaKatja Oittinen / Yle

Veikko Huovinen aloitti kansan rakastamana humoristina Havukka-ahon ajattelijalla. Myös Konsta Pylkkäsen korpifilosofia oli tohtori, kirjailija Panu Rajalan mukaan elämänmyönteistä.

Myöhemmin Huovisen teosten sävy muuttui ja humoristista tuli jopa musta satiirikko, arvioi syksyllä Huovisen huumorista kirjan julkaiseva Rajala.

- Kirjailija muuttuu aina jossain määrin ajan myötä, mutta harvoin ehkä niin jyrkästi kuin Huovinen. Hän kuitenkin pysyi joillekin periaatteilleen uskollisena, ja lyhyiden erikoisten sarja säilyi hänen tuotannossaan, vaikka siinäkin sävyt muuttuvat.

Loppuvuosinaan Huovinen vakavoitui, mutta oli silti Rajalan mukaan kunnianhimoisten ja komeiden romaanien kirjoittaja.

- Taiteellisesti esimerkiksi Koirankynnen leikkaaja oli Huovisen myöhäinen suursaavutus, ehkä myöskin Konsta Pylkkänen etsii kortteeria. Huovisen tuotannossa on kaari aurinkoisesta humoristista synkäksi satiirikoksi ja takaisin vahvaksi romaanikirjailijaksi ja kansankuvaajaksi.

Huovisen tuotannossa on kaari aurinkoisesta humoristista synkäksi satiirikoksi.

Panu Rajala

Pohjalla aina kekseliäisyys ja ilomieli

Vaikka Rajala arvioi Konsta Pylkkäsen kannattaneen yhteiskuntasovintoa, arvelee hän Huovisen oman kansalaissovinnon alkaneen rakoilla jo 1960-luvulla.

- Lopullisesti se särkyi 1970-luvulla, ja hänestä tuli osittain mustakin satiirikko ja olevien olojen ruoskija. Hänen teostensa sävy muuttui, mutta kyllähän Huovisen teoksissa aina sellainen hauskuus, absurdi kekseliäisyys ja ilomieli ovat pohjalla. Mutta selvästi humoristista kasvoi satiirikko.

Rajalan kirja Huovisen huumorista julkaistaan syksyllä, kun tänä vuonna tulee Huovisen syntymästä kuluneeksi 85 vuotta.