1. yle.fi
  2. Uutiset

Papukaija matkii, mutta ei varsinaisesti kommunikoi

YouTube -hitiksi noussut suomeksi laulava papukaija on herättänyt monissa epäilyksiä, että voiko lintu oppia noin hyvin matkimaan ihmisten puhetta. Korkeasaaren eläintarhan lintuasiantuntija Ville Vepsäläinen ei ole kyseistä videota nähnyt, mutta kertoo papukaijojen kyllä oppivan todella hyviksi "puhujiksi".

luonto
Papukaija
YLE / Anna Sirén

Nakke-papukaijan _ Popsi, popsi porkkanaa_ -laulun on nähnyt You Tubessa yli 35 000 katsojaa. Monet ovat myös epäilleet, onko oikeasti mahdollista, että lintu voi matkia puhetta noin hyvin, vai onko kyseessä pientä vilppiä.

Lintuasiantuntija Ville Vepsäläinen Korkeasaaren eläintarhasta ei tunne kyseistä tapausta, mutta pitää mahdollisena, että lintu on oppinut matkimaan todella hyvin.

- Papukaijat ovat hyvin viisaita lintuja ja hyviä oppimaan. Papukaijat elävät hyvin vanhoiksi, ja niitä on mahdollsta kouluttaa hyvinkin pitkälle sanojen oppimisessa. Kyse on tietenkin äänten matkimisesta, ei siitä, että lintu muodostaisi sanoja tai lauseita kommunikoidakseen jotenkin, Vepsäläinen toteaa.

Papukaijat matkivat tiettävästi vain ihmisten seurassa kasvaessaan, eivät eläessään vapaana luonnossa. Monet muutkin linnut ovat hyviä matkijoita ja taitavat laululinnut saattavat lainata toisten lajien lauluja omiinsa.

- Esimerkiksi luhtakerttuset saattavat laulaa Suomessa afrikkalaislajien ääniä, mitä ne ovat siellä talvehtimisalueella kuulleet, Vepsäläinen kertoo.

Lue seuraavaksi