Suomalaisprofessorin vakoiluoikeudenkäynti käydään suljetuin ovin

Tanskalainen valitustuomioistuin päätti, että syyte ja oikeudenkäynnin salaamisen perustelut voidaan salata. Jutun käsittely alkaa tiistaina.

Ulkomaat

Tanskassa tiistaina alkava vakoiluoikeudenkäynti suomalaisprofessoria vastaan käydään suljetuin ovin. Muun muassa tanskalaiset tiedotusvälineet yrittivät kumota salaamispäätöksen, mutta valitustuomioistuin ei muuttanut käräjä- ja hovioikeuden päätöksiä, kertoo uutisoimisto Ritzau.

Edes syyte ei ole julkinen ja jopa perustelut oikeudenkäynnin salaamiselle ovat salaisia. Tanskalaisten tiedotusvälineiden mukaan maan ulkoministeriö on ajanut käsittelyn salaamista, sillä se pelkää oikeudenkäynnin vahingoittavan Tanskan ja Venäjän suhteita.

Kööpenhaminan yliopistossa kansainvälisen politiikan professorina työskennelleen Timo Kivimäen epäillään avustaneen venäläisiä vakoilijoita antamalla näille tietoja ja kontakteja uusien vakoilijoiden rekrytoimiseksi.

Syyte on nostettu niin sanotun lievemmän vakoilupykälän perusteella, eli Kivimäkeä ei syytetä vakoilusta vaan avunannosta siihen. Kivimäki kiistää syytökset.