Arkkipiispa haluaa keskustelua lasten hyväksikäyttötapauksista

Kirkolliskokous käsittelee Turussa tällä viikolla myös aloitetta kirkkoon kuulumattomien hautausmaksusta.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää kaksi hartautta joulun aikana.YLE / Petri Vilen

Arkkipiispa Kari Mäkinen pohti kirkolliskokouksen avajaispuheenvuorossaan maanantaina Turussa muun muassa julkisuudessa käytyä keskustelua vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä tapahtuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.

Mäkisen mukaan kaikilla yhteisöillä on omat varjonsa. Tärkeintä on keskustelu tapahtuneista asioista.

- Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on tapahtunut jo paljon. Esimerkiksi sisäinen keskustelu on lähtenyt liikkeelle. Minusta on tärkeää antaa tälle keskustelulle tilaa, niin että kaikki ne kertomukset, jotka liittyvät liikkeeseen, pääsevät nyt esille. On varmasti olemassa monta todellisuutta, eikä voi ajatella, että olisi yksi ratkaisu tai tie edetä, pohtii Mäkinen.

Arkkipiispa Mäkinen kertoi halunneensa ottaa hyväksikäytöt esille, koska asia on ollut paljon julkisuudessa.

- Kaikilla ihmisillä on olemassa kertomuksia, jotka he pitävät sisällään. Tiedän, kuinka kipeitä asioita niihin voi liittyä. Kertomukset on hyvä saada ulos, ei kylläkään välttämättä julkisuuteen, sanoo Mäkinen.

On tärkeää, että kirkoissa ja yhteisöissä katsotaan todellisesti vaikeuksia, jotka tulevat vastaan.

Kari Mäkinen

Mäkisen mielestä hyväksikäytöistä vellova keskustelu ei ole häpeäksi vanhoillislestadiolaiselle liikkeelle tai koko kirkolle.

- On turha puhua häpeästä, vaan pikemminkin siitä, että kirkoissa ja yhteisöissä katsotaan silmään vaikeuksia, jotka tulevat vastaan. Minusta tällainen rohkea hiljaisuuden murtaminen on tärkeää, kertoo Mäkinen.

"Kaikkea ei voi mitata rahassa"

Kirkolliskokouksessa käsitellään myös kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamisesta perittävää maksua. Porvoon hiippakuntavaltuusto teki esityksen maksun perimisen selvittämisestä hautauksen yhteydessä.

- Kirkon pitkäaikainen ja perustava lähtökohta on ollut se, ettei jumalanpalveluksista tai kirkollisista toimituksista peritä maksua. Oma mielipiteeni on, että tämä on lähtökohta, josta käsin tätä aloitetta pitää tarkastella, sanoo Mäkinen.

Aloitteen tekijän peruste oli, että hautausmaksut tuovat kirkolle yli miljoonan euron tulon. Siksi maksu pitäisi periä.

- Kaikkea ei voi mitata rahalla, kun puhutaan jumalanpalveluksesta. Asia tulee nyt ensimmäiseen käsittelyyn kokouksessa ja se tuskin ratkeaa tämän viikon aikana, ellei sitten aloite raukea jo ensimmäisessä käsittelyssä, miettii Kari Mäkinen.