Riihimäellä Kalmun kaavoitus hiertää

Riihimäen kaupungilla on pulaa asuntotonteista. Kaupunki kaavaileekin Kalmuun uutta asuntoaluetta, mutta kaavasta on tehty kaikkiaan kahdeksan valitusta.

Riihimäki
Kalmun alueen pelto- ja metsämaisemaa
Jani Arstio / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus antaa maanantaina vastineensa Kalmun alueen osayleiskaavasta tehtyihin valituksiin. Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle on jätetty kaikkiaan kahdeksan erillistä valitusta. Riihimäen kaupunki suunnittelee Kalmusta uutta asuntoaluetta.

Yksityishenkilöiden lisäksi Kalmun kaavasuunnitelmasta ovat valittaneet Herajoen Työväenyhdistys ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys. Yksityishenkilöt katsovat muun muassa menettävänsä elinkeinonsa ja kokevansa kohtuutonta haittaa, jos kaava toteutuu.

Työväenyhdistys katsoo suunnitellun rakentamisen tärvelevän arvokkaan maiseman ja kulttuuriperinnön. Luonnonsuojeluyhdistys puolestaan pitää Kalmun osayleiskaavaa muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain sekä luonnonsuojelulain vastaisena.

Riihimäen kaupunki on tyrmäämässä kaikki valitukset perusteettomina.

Tonttipula rassaa kaupungin kehittämistä

Riihimäen kaupungilla on pulaa asuntotonteista ja tonttivaranto uhkaa loppua viidessä vuodessa, ellei uusia asuntoalueita saada.

Riihimäen tekninen lautakunta käsittelee Kalmun maiden pakkolunastuksia tiistaina. Huhtikuisessa kokouksessa asia jäi vielä pöydälle.

Riihimäen kaupunki käynnisti Kalmun alueen maanhankinnat jo vuonna 2006. Vaikka useita kauppoja on jo tehty, kokonaisuuden kannalta maanhankinta on edennyt nihkeästi.

Lunastusmenettelyä Riihimäen kaupunki harkitsi jo vuonna 2008, mutta silloin pitkän väännön jälkeen lunastuslupa jätettiin hakematta.