Jääplasmaa kerätään kilpaa kelloa vastaan

Jääplasmaa varten luovutettu veri täytyy käsitellä kahdeksan tunnin sisällä. Veripalvelun keräyskampanjassa Hämeenlinnassa ei voi siis löysäillä, vaan veri on saatava Helsinkiin käsiteltäväksi ajoissa.

terveys
Sairaanhoitaja on tukena verenluovutustilanteessa
Sairaanhoitaja on tukena verenluovutustilanteessaYLE / Riitta Kujala

Maanantaina ja tiistaina Hämeenlinnan Veripalvelussa kerätään verta niin sanotun jääplasman valmistusta varten.

Luovutettu veri erotellaan verihiutaleisiin, punasoluihin ja plasmaan. Plasma on kirkasta nestettä, jonka tarkoitus on kuljettaa muun muassa ravinto-, kuona- ja rakenneaineita ihmisen elimistössä.

Kerätty plasma täytyy kuljettaa kahdeksan tunnin sisällä Helsinkiin, jossa se käsitellään ja pakastetaan. Pakastettu jääplasma säilyy jopa useita vuosia.

Samaa menettelyä ei kuitenkaan voida soveltaa verihiutaleisiin tai punasoluihin. Niiden kerääminen täytyy hoitaa jatkuvalla verenluovutuksella.

Mitään ei mene hukkaan

Hämeenlinnan Veripalvelun vastaava sairaanhoitaja Satu Piiroinen huomauttaa, että aikarajasta huolimatta hävikkiä ei synny.

- Kaikki kerätty veri ja plasma käytetään, mutta valmistettaessa jääplasmaa luovutettu veri täytyy käsitellä kahdeksan tunnin sisällä.

Piiroinen kertoo, että plasmakampanjaan kaivataan eritoten AB-veriryhmää olevia henkilöitä.

- AB-veriryhmän plasma on sellaista, että se kelpaa kaikille ihmisille riippumatta heidän veriryhmästään. Aivan kuten O- veriryhmä sopii kaikille punasolujen osalta.

Luovuttajia tarvitaan jatkuvasti lisää

Verenluovuttajat voivat halutessaan antaa tietonsa yhteydenottoa varten, jolloin Veripalvelu ottaa heihin yhteyttä tarpeen tullessa. Piiroinen kertookin, että AB-veriryhmää oleville on jo lähetetty ilmoituksia tekstiviestitse plasmakampanjasta.

Tästä huolimatta kaikki eri veriryhmää olevat luovuttajat otetaan avosylin vastaan, sillä muistakin veriryhmistä valmistettavat jääplasmat ovat kaivattuja.

Hämeenlinnassa on vieraillut viime kerralla mukavasti luovuttajia.

- Tammikuussa meillä kävi ihan tätä jääplasmaa luovuttamassa yli kolmekymmentä henkeä molempina päivinä. Se on ihan hieno määrä, kertoo Piiroinen.

Helsingistä jääplasma lähetetään jatkojalostukseen Veripalvelun yhteistyökumppanille Octapharmalle. Valmiit, suomalaisesta plasmasta valmistetut jääplasmavalmisteet tulevat jaeltavaksi Veripalvelun kautta sairaaloihin Suomessa. Viime vuonna Veripalvelu toimitti sairaaloihin yli 50 000 jääplasmavalmistetta.