100 megan utopia

Laajakaistayhteyksien rakentaminen yskähtelee pahasti. Operaattoreita ei juuri innosta rakentaa yhteyksiä haja-asutusalueille. Juuri siellä niitä kuitenkin tarvittaisiin kun yhä enemmän myös viranomaispalveluita siirtyy verkkoon.

Kotimaa
3G dual carrier -lupaa 50 Mbit/s, totuus on kaukana siitä
Yle

Kaikilla koko Suomessa pitäisi olla vähintään yhden megabitin sekuntinopeudella toimiva verkkoyhteys vakituisessa asuinpaikassaan. Asetus tästä yleispalveluvelvoitteesta tuli voimaan yli puolitoista vuotta sitten. Alueelle nimetyn operaattorin on tarjottava yhteys, mutta Suomessa on yhä alueita, joissa palvelua ei saa.

-Yleispalveluvelvoite astui voimaan 2010 heinäkuussa, mutta ongelmia on. Kaikilla ei ole yhteyttä, kyllä sitä tietoa tulee eri puolilta Lappia, kertoo maakunta-asiantuntija Ritva Kauhanen Lapin Liitosta.

Nopeustavoite on korkealla

Vaikka kaikkialla ei olla edes lähtökuopissa, valtiovalta painaa kaasua pohjaan. Yleispalveluvelvoitteen nostaminen kymmeneen megaan on selvittelyssä. Lisäksi vuodelle 2015 on asetettu kova tavoite, 100 Mbit/s-yhteys tarjolle kaikille enintään 2 kilometrin etäisyydeltä. Rahoitukseen osallistuvat Euroopan Unioni, valtio, kunnat ja operaattorit.

Suunnitelma vaikuttaa kovin utopistiselta sanoo maakunta-asiantuntija Ritva Kauhanen.

-Ei se taida tuohon mennessä ihan kaikilla olla. Tällä hankkeella tuetaan vain haja-asutusalueita. Niin kutsutuilla markkinaehtoisillakin alueilla on vielä ongelmia niin Lapissa kuin muuallakin Suomessa

Operaattorit eivät innostu On joitain maakuntia joihin ei ole saatu tarjouksia lainkaan

Tukialueiden tarjouskierrokset eivät ole kaikkialla operaattoreiden innostusta herättäneet. Tilanne vaihtelee suuresti eri puolilla maata, sanoo Ritva Kauhanen.

-Esimerkiksi Kainuussa on paikallinen operaattori tarjonnut lähes kaikille alueille. Pohjois-Savossa taasen kunnat ovat ottaneet asian omiin käsiin ja perustaneet kuntien yhtiön, joka alkaa toteuttaa näitä hankkeita. Mutta sitten on joitain maakuntia joihin ei ole saatu tarjouksia lainkaan.

Operaattorit ovat haluttomia satsaamaan kiinteisiin verkkoihin, joilla nopeudet saataisiin vakaasti ja varmasti. Sen sijaan ne markkinoivat aggressiivisesti langattomia yhteyksiä. Mutta niiden toimivuus on usein vain sinne suuntaan, jopa kaupungeissa.

Testasimme kokeeksi 3 g dual carrier verkkoa, jolle luvataan nopeutta jopa 50 megaa sekunnissa. Parhaalla peittoalueella 700 metriä Rovaniemen ydinkeskustasta nopeustestin tulos oli karu. Useana päivänä tehtyjen testauksien siirtonopeuden keskiarvo oli alle 2,5 megabittiä sekunnissa eli alle kahdeskymmenesosa luvatusta.