Norja suojelee tiukemmin Tenon lohta

Tenon lohikannan heikentyminen sai Norjan rajoittamaan pyyntiä omilla jokiosuuksillaan. Kalastuskausi lyhenee, verkkopyynti vähenee ja naaraslohi saa erityissuojelun.

luonto
Lohimeiehet soutavat Tenojoella
Jyri Tynkkynen / Yle

Aivan uusi kalastusrajoitus on naaraslohen ylämitta. Vapapyynnissä mätilohelle määrättiin nyt ensimmäistä kertaa Tenon historiassa suurin sallittu pituus 80 cm tai paino yli 5 kg. Muutamassa sivujoessa kaikki naaraslohet on vapautettava. Tavoitteena on suojella poikastuotannolle tärkeitä mätikaloja, joiden määrä on vuosi vuodelta vähentynyt.

Kalastuskauden loppuun elokuun alkuviikolle tulee vapapyytäjille yökalastuskielto. Usein Tenon vapakalastuksen suurlohet saadaan loppukesän hämärtyvinä öinä.

Uusien rajoitusten logiikka vaikuttaa samalta kuin poronhoidossa, jossa parhaat siitoseläimet säästämällä maksimoidaan poikastuotanto.

Esimerkkiä Suomelle

Norja näyttää esimerkkiä tiukentamalla rajoituksia omalla puolellaan juuri Suomen ja Norjan Tenojoen sopimusneuvottelujen alla. Rajoituksiin päätyi Norjassa Tenojoen kalastushallinto Tanavassdragets fiskeforvaltning TF. Elin hallinnoi kokonaan Norjan puolella virtaavia Tenon pääuoman alajuoksua ja sivujokia.

TF:n hallituksen puheenjohtaja Helge Samuelsen toivoi pari päivää sitten Norjan yleisradion NRK:n haastattelussa Suomen seuraavan perässä.

– Rajoitukset ovat kädenojennus ystävillemme Suomessa, Samuelsen sanoi.

NRK:n haastattelema utsjokelainen Tenon kalastaja Veikko Guttorm kiittelee norjalaisia rajoituksista, jotka antavat Suomen puolelle enemmän lohta. NRK:n mukaan Guttorm katsoo, ettei Suomen puolella tarvitse rajoittaa kalastusta siksi, että muut niin tekevät.

Suomen neuvotteluvaltuuskunnan varapuheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo, että Norjan yksipuolisia rajoituksia on syytä arvostaa.

Kalastussopimus uudistetaan

Suomi ja Norja pitivät Tenon rajajokiosuutta koskevat kesän 2012 kalastusrajoitukset ennallaan. Niistä päättivät viime kuussa yhdessäTenojoen kalastussopimuksen puitteissa Lapin ELY-keskus ja Finnmarkin lääninhallitus.

Itse valtioiden välistä Tenon sopimusta ei ole muutettu pariinkymmeneen vuoteen. Edelliset neuvottelut tyssäsivät erimielisyyksiin kymmenen vuotta sitten. Nyt molemmat valtiot ovat nimenneet neuvotteluvaltuuskunnat. Uuden sopimuksen hionta alkaa kesäkuussa ja aikaisintaan se ehtii vaikuttaa kesällä 2013.

Huoli lohen tilasta

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan syynä uusiin neuvotteluihin on huoli lohikantojen pienentymisestä. Sekä Norjan että Suomen kalantutkimus on jo aikaa sitten paljastanut suurikokoisten lohien vähentymisen ja joidenkin sivujokien lohikantojen heikon tilan.

MMM:n mukaan sopimusta on tarkoitus tehdä joustavammaksi. Lohikantojen vähetessä rajoituksia voitaisiin tiukentaa ja kannan parantuessa sallittaisiin runsaampi kalastus.

Tenossa on maailman suurin Atlantin lohen kanta. Jokisaaliit ovat vaihdelleet maa- ja metsätalousministeriön mukaan 70 tonnin ja 250 tonnin välillä. Viime vuosina saalis on ollut alle keskiarvon.