1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Arhinmäki aikoo boikotoida Ukrainan EM-kisoja

Urheiluministeri odottaa Ukrainalta parannuksia ex-pääministerin Julia Timoshenkon kohteluun. Myös muiden Euroopan maiden johtajat ovat huolissaan Timoshenkosta. Arhinmäki myös kritisoi jääkiekkoliiton ylimielistä ja jyräävää asennetta katsojilta tullutta asiallista palautetta kohtaan.

Paavo Arhinmäki.
Paavo Arhinmäki kritisoi A-studiossa sekä Ukrainan EM-jalkapalloisännyyttä että Jääkiekkoliiton asennetta MM-kisojen lippukiistassa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) sanoo boikotoivansa ensi kesänä Ukrainassa järjestettäviä jalkapallon EM-kisoja, mikäli maan entisen pääministerin Julia Timoshenkon tilanteeseen ei tule parannusta.

Arhinmäki muistutti maanantai-illan A-studiossa, että myös muiden Euroopan maiden johtajat Puolaa lukuun ottamatta ovat asiassa odottavalla kannalla. Muutamat maat ovat jo ilmoittaneet boikotoivansa kisoja.

Arhinmäki kertoo, että hänellä on lippu EM-kisojen finaaliin, mutta hän aikoo seurata, kuinka tilanne Ukrainassa kehittyy.

- Seurataan nyt, miten Ukraina reagoi tähän kritiikkiin. Jos tulee selviä parannuksia, voimme harkita uudelleen, mutta tässä tilanteessa emme ole lähdössä, Arhinmäki toteaa.

Arhinmäki huomauttaa, että Ukrainassa oli kansainvälisten arvioiden mukaan suhteellisen vapaat vaalit. Se ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoita, että Ukrainan hallinto olisi kunnossa.

Ukraina on viime vuosina noussut otsikoihin maan entisen pääministerin Julia Timoshenkon tapauksen vuoksi.

Timoshenko tuomittiin seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen vallan väärinkäytöstä. Länsimaat ovat pitäneet tuomiota poliittisena ajojahtina.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Timoshenkoa on kohdeltu vankilassa kaltoin. Vartijoiden kerrotaan myös pahoinpidelleen häntä.

- Pitää selvittää nyt väitetyt pahoinpitelyt, pitää antaa Timoshenkolle mahdollisuus asianajajaan, lääkärin tapaamiseen ja sairaalahoitoon.

Ukrainaa ei kuitenkaan missään nimessä voi verrata Valko-Venäjään, jossa on diktatuuri, Arhinmäki viittaa ensi vuodeksi Valko-Venäjälle suunniteltuihin jääkiekon MM-kisoihin.

Jalkapallon EM-kisat järjestetään Puolassa ja Ukrainassa  8. kesäkuuta – 1. heinäkuuta 2012.

Jyräämisasenne ei ole nykyaikaa

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola kieltäytyi eilen Ylen Arto Nyberg -ohjelmassa kommentoimasta Paavo Arhinmäen Facebookissa jääkiekkopomoja kohtaan esittämää kritiikkiä.

Arhinmäki sanoo huvittuneensa Kummolan kommenteista ja ettei hän tiedä, halusiko Kummola kritisoida hänen kommenttejaan vai Facebookia viestintävälineenä.

- Ehkä Facebook on liian nykyaikainen hänelle, Arhinmäki heittää.

Kummolan ylimielisessä suhtautumisessa Arhinmäen mukaan kuvastuu se asenne, mikä Kummolla ja jääkiekkoliitolla on ollut jo viikkojen ajan lipun hinnoista tullutta asiallista kritiikkiä kohtaan.

- Kritiikki on tyrmätty ja vastaan ei ole tultu senttiäkään, paitsi nyt lopulta eilen muutaman ottelun osalta.

Arhinmäen mukaan puhdas jyräämisasenne ei ole enää nykyaikaa, vaan pitäisi pystyä kuuntelemaan perusteltua kritiikkiä ja ottaa siitä opikseen.