Raportti: Niger maailman vaikein maa äideille

Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön vertailun mukaan Suomi on maailman kuudenneksi paras maa olla äiti. Suomessa tyttöjen koulutus kestää keskimäärin 17 vuotta, Nigerissä neljä.

Ulkomaat

Länsiafrikkalainen Niger on maailman vaikein maa äideille, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö. Suomi nousi järjestön vertailussa viime vuodesta yhden pykälän ja oli tänä vuonna kuudenneksi paras maa äideille. Paras maa äideille on Norja.

Järjestön vuosittaisessa raportissa on vertailtu äitien elinolosuhteita 165 eri maassa. Vertailussa huomioidaan terveys, koulutus, taloudellinen asema ja ravitsemus.

Suomessa äitiyskuoleman todennäköisyys on yksi 7 600:sta, kun se Nigerissä on yksi 16:sta. Alle viisivuotiaita lapsia kuolee Suomessa kolme tuhannesta. Nigerissä vastaava luku on 143. Suomessa tytöt istuvat koulun penkillä keskimäärin 17 vuotta, Nigerissä neljä.

Ruokakriisin koettelema Niger nousi Afganistanin ohi äideille olosuhteiltaan huonoimmaksi maaksi. Seuraavaksi heikoimmin sijoittuivat Jemen, Guinea-Bissau ja Mali.

Pelastakaa Lapset arvioi, että Sahelin alueen ruokakriisi uhkaa jopa miljoonan lapsen henkeä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Afrikan maiden asiantuntijan Martin Plautin mukaan vauraus ei ole ainoa tekijä joka vaikuttaa maan sijoittumiseen tilastossa.

Afrikan maista esimerkiksi Malawi on menestynyt vertailussa huomattavasti muita köyhiä maita paremmin.

Pelastakaa Lapset järjestön vertailussa äideille parhaaksi maaksi osoittautui viime vuoden tapaan Norja. Seuraavaksi parhaimmat maat äideille olivat raportin mukaan Islanti, Ruotsi, Uusi-Seelanti ja Tanska.

Lähteet: Yle Uutiset