1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkaapit

Kolumni: Sanat matkaoppaana

Kun pitää silmät auki, voi löytää elämänohjeita ihan läheltä.

Kuva: Yle / Elina Nieminen

Kävin talossa, jonka vessan oveen oli teipattu Laotsen ajatuksia. Emäntä kertoi, että kun päivittäin tuijottaa lauseita, ne alkavat pikkuhiljaa vaikuttaa.

Aamulehdestä taas luin, että laulaja Jipulla on kännykän taustakuvana Jeesuksen sanat Getsemanella. Ne antavat hänelle voimaa ja opettavat hyväksymään vastaan tulevat vaikeudet.

Minulle tärkeä teksti on jääkaapin ovessa. Siinä hassujen magneettien ja koulujen ruokalistan välissä.

Tekstini ei ole Jeesukselta eikä Laotselta. Ei edes Kahlil Gibranilta tai Paulo Coelholta. Se on nimimerkki Julkisivun yleisönosastoon lähettämä tekstiviesti.

Ja näin se kuuluu: ”Minua on inhottanut, kun naiset liikkuvat tuulipuvuissa, rasvaisissa hiuksissa ja hoitamattoman näköisinä julkisilla paikoilla. Kotioloissako vika?”

Teksti päätyi jääkaapin oveen, koska ensin se suututti, sitten nauratti ja lopuksi vielä kosketti omaatuntoani. Tunsin, että Julkisivu puhui minusta ja se kolahti.

Leikatessani tekstin, en ajatellut, kuinka monenlaisia tunteita se minussa jatkuvasti herättää. Ja kuinka paljon siitä päivittäin opin.

Joinain päivinä Julkisivu vakuuttaa minut siitä, että huoliteltu ulkonäkö on toisten huomioon ottamista. Kannattaa miettiä, minkä näköisenä lähtee ulos, vaikka vaan siksi, ettei loukkaa muita. On hienoa, että joillain meistä on jatkuva kaipuu kauneuteen.

Toisinaan taas haluan vastustaa. Kaikilla on oikeus pukeutua niin kuin itse haluaa. Etiketin noudattamatta jättäminen voi olla kannanotto. Tai sitten ei – mutta mitä siitä. Toista on turha yrittää muuttaa.

Lauseet jääkaapin ovessa kertovat myös siitä, että ihmisillä on voimakas usko sekä omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa että tiedotusvälineisiin. Kun tekstaan yleisönosastoon, minua ärsyttävä asia korjautuu. Demokratian ja median kannalta se on hieno asia!

Tekstiviesti muistuttaa myös, että kiihtyneessä mielentilassa kannattaa miettiä, ennen kuin alkaa tekstailla. Erityisesti ihmissuhdeasioissa äkkipikaisesti lähetetty tekstiviesti ei yleensä ratkaise ongelmaa - pikemminkin päin vastoin. Saattaa käydä jopa niin, että viestin mukana lähtee ihmissuhdekin.

Jääkaapin oveen vilkaistessani ymmärrän myös, että ei tarvitse kuulua vähemmistöön joutuakseen vihapuheen kohteeksi. Ja toisaalta: kuka tahansa meistä voi ajattelemattaan levittää vihapuhetta.

Toimittaja minussa muistaa yleisönosastoon lähetetystä tekstiviestistä, että parhaat juttuaiheet löytyvät sieltä missä ihmiset liikkuvat. Ja jos toreille ei ehdi, hyviä aiheita löytyy myös yleisönosastoilta.

Olen myös oppinut, että merkittäviä tekstejä eivät tee ainoastaan filosofit, kirjailijat ja valtiomiehet. Vaan: Me ollaan – ei ehkä sankareita – mutta suuria ajattelijoita ja opettajia kaikki, jos oikein silmin katsotaan.

Tärkeä tekstini on ollut jääkaapin ovessa jo useamman vuoden. Vieläkään en ole lakannut oppimasta siitä. Törmään kuitenkin jatkuvasti uusiin opetuksiin. Pari viikkoa sitten olin jo vähällä hakea sakset lukiessani nimimerkin Hissikin on viestin: ”Kyllä minä niin taas mieleni pahoitin, kun yläkerroksen naapuri kopsutteli heti aamu kuuden jälkeen äänekkäästi rappuja alas. Taas jäi kallista uniaikaa käyttämättä.”

Niin… Antoisia opintohetkiä!