Postikorttivaihto on suomalaisten leipälaji

Postcrossing-harrastus on levinnyt nopeasti ympäri maailman. Nettisivuston kautta jaettavien osoitteiden avulla jo sadat tuhannet ovat kartuttaneet korttikokoelmiaan. Innokkaimmat lähettävät satakunta korttia kuukaudessa.

Kotimaa
Postikortteja
Postikortteja eri puolilta maailmaaYle / Pekka Sivukari

Joensuulainen Helena Puhakka on harrastanut postcrossingia eli postikorttien vaihtoa yli neljä vuotta. Hänelle kelpaavat kaikki kortit, mutta erityisesti sydäntä lähellä ovat esimerkiksi Marilyn Monroe -aiheiset, tekniikkaan liittyvät tai kelloihin liittyvät kortit.

Kortteja lähtee maailmalle ja tulee maailmalle tasaiseen tahtiin:

- Lähetän joka kuukausi yli sata korttia ja postilaatikosta löytyy lähes joka päivä maailmalta tulleita kortteja.

- Olen saanut kortteja eksoottisistakin maista, kuten eräät Etelä-Amerikan maista. Kortteja on mukava saada myös Kiinasta tai Japanista. Jokainen kortti on kuitenkin tervetullut ja aina yhtä mukava yllätys, iloitsee Helena.

Postcrossingissa on ideana se, että jokainen rekisteröityy harrastuksen nettisivulle (www.postcrossing.com (siirryt toiseen palveluun) ). Sen jälkeen oma osoite on arvottavissa jollekin, joka on rekisteröitynyt mukaan. Hän puolestaan lähettää korttinsa sivustolta saamaansa osoitteeseen.

Kortin saaja kortin saatuaan rekisteröi kortin annetulla ID-numerolla ja sen jälkeen saajan oma soite lähtee jollekin toiselle postcrossing-harrastajalle.

Harrastus on levinnyt nopeasti kautta maailman

Sivuston on kehittänyt portugalilainen Paulo Magalhães. Ensimmäinen kortti lähetettiin maailmalle 14.7.2005 ja nyt jo noin 11,5 miljoonaa korttia on löytänyt vastaanottajansa. Kaikkiaan maailmalla on alan harrastajia yli 320 000, yli 200:ssa eri maassa.

Koko ajan kortteja on postin välittämänä noin 380 000 kappaletta.

Suomi on ollut vahvasti mukana hankeen alusta alkaen

Helena Puhakka

Suomessa harrastuksen suosio on korkealla

Suomessa postcrossing-harrastajien lukumäärä lähentelee pian 13 500. Suomalaiset ovatkin innokkaita kortinlähettäjiä, kertoo Helena Puhakka:

- Suomi on ollut vahvasti mukana hankeen alusta alkaen. Alkuvuosina korttien vastaanottajat loivat jo huokailleet, että ”taas” Suomesta kortti.

- Harrastajia on eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassakin on noin 550 harrastajaa. Suomalaisten osuus maailmassa on muuten noin 4% kaikista lähettäjistä, kehuu Helena.

Helena Puhakka itse on lähettänyt maailmalle noin 3 000 korttia ja saanut noin 2 900 korttia. Hän on suomalaisista aktiiveista 30 ahkerimmin lähettävän harrastajan joukossa.