Hyppää sisältöön

Anja Snellman: Kirjallisuus on edelleen sanataidetta

Kirjailijan rooli elää jatkuvassa muutoksessa. Kirjailijoiden persoonat nousevat jopa tekstejä ja sanomaa vahvemmin esiin. Anja Snellmanin tuore romaani Ivana B kertoo kirjailijoiden todellisuudesta ja nostaa esiin markkinahenkisyyden rankkoja kipupisteitä.

Anja Snellman
Anja Snellman keskusteli uudesta kirjastaan Ivana B Aamu-tv:ssä Juha Hietasen kanssa.

Romaanin tarjoama kuva julkisuustyrkyistä kirjailijoista on säälimätön.

-Se voi olla vaikka kuinka tosi. Hahmohan on tietysti kirjailijan päässä syntynyt. Ehkä sitä voi kutsua karikatyyriksi. Jokainen joka kirjan lukee ja alkaa seurailla ympärilleen voi ajatella, että ehkä ainakin tällaista virettä on ilmassa, Snellman sanoi Aamu-tv:n haastattelussa.

Snellmanin mukaan sosiaalinen media on täynnä  yrittämistä.

-Blogimaailma on tullut harrastajakirjoittajille paikaksi saada tekstejä julkisuuteen. Se on aivan eri asia kuin aloittaessani 30 vuotta sitten, jolloin kustannuskynnys oli korkea. Silloin tekstejä lähetettiin kustantajille ja nyt kuka tahansa voi kertoa olevansa kirjailija, kun on julkaissut viisi vuotta blogia.

Ivana B:n kansi on peili. Snellmanin mielestä kansi osoittaa sen, että jokainen, kustantaja, media, ihmiset ja myös kirjailijat voivat katsoa peiliin.

-Kun ajattelee nykytilaa, muun muassa sitä, että kirjailijoiden suuri hätä ei tällä hetkellä ole tekijänoikeudet tai kirjoittamisen vaikeus, vaan median kanssa olemisen vaikeus, niin jotainhan silloin on pielessä.

-Paitsi että me kirjoitamme tarinoita ja ajankohtaisia juttuja ja hassunkurisia stooreja niin kyllähän kirjallisuus on edelleen sanataidetta syvimmässä merkityksessään. Kutsun aina välillä itseäni sanataiteilijaksi eli minun työ on leikitellä kielellä, Snellman kertoo.