1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ensimmäinen suomalaisteos valloittaa Bolshoi-baletin

Bostonissa vaikuttava suomalaiskoreografi Jorma Elo harjoittaa 11 Bolshoin tanssijan kanssa kesäkuun lopulla Moskovassa ensi-iltansa saavaa teosta.

kulttuuri
Jorma Elo työssään.
Koreografi Jorma Elo.Suomen Kansallisooppera

Bostonin baletissa Yhdysvalloissa vakituisena koreografina työskentelevä Jorma Elo on saanut kutsun tuottaa puolen tunnin tanssiteoksen maineikkaaseen Bolshoi-balettiin, Moskovaan.

Elo on ensimmäinen suomalainen koreografi, joka on saanut kunnian tuoda oman teoksensa Bolshoihin, Bolshoin tanssijoiden esitettäväksi.

Elo haluaa tehdä teoksen venäläisille, venäläiseen musiikkiin

Kyseessä on puolituntinen nykybalettiteos nimeltään Dream of Dream. Teos on tehty venäläissäveltäjä Sergei Rahmaninovin 2. pianokonserttoon. Teoksen harjoitukset ovat parhaillaan käynnissä ja se saa ensi-iltansa Bolshoi-teatterissa kesäkuun lopulla. Baletti esitetään yhtenä teoksena illassa nimeltään wwb@llet.ru (siirryt toiseen palveluun).

Jorma Elo on alunperin opiskellut balettitanssijaksi nykyisen Pietarin, silloisen Leningradin tunnetussa Vaganovan balettiakatemiassa. Koreografina hän on aiemmin tehnyt töitä moskovalaiselle Stanislavski-teatterille. Elolle tutun Stanislavski-teatterin johtajan siirryttyä Bolshoin johtoon, avautui suomalaiselle ovet venäläisbaletin sydämeen.

Bolshoin työkentelykulttuuri poikkeaa suomalaisesta

Bolshoi-baletin työskentely yllätti hiljaisiin suomalaisiin tottuneen koreografin. Elon mukaan Bolshoi on huomattavasti Kansallisbalettia äänekkäämpi.

- Siellä on hirveä meteli, kaikki puhuu. Kun tulin Suomeen ja Kansallisbalettiin, kaikki olivat hiljaa salissa, kun taas Bolshoissa oli täysi meteli päällä. Venäläiset on sellaisia "roughley emotional" töissä. Mutta todella hyviä tanssijoita Bolshoissa on, Elo toteaa vakavana.

Lue seuraavaksi