Juomalauluista tuli poppia

Viinan juomisesta kertovat laulut yleistyvät popmusiikissa. Kulttuurintutkijan mielestä niin kutsutut juomalaulut ovat levinneet popmusiikkiin raskaasta rokista. Juomalaulut menestyvät soittolistoilla.

musiikki
Lord Est.
Lord Est.Hype Records

- Ehkä on korkea aika, että viinalla läträämisestä on alettu laulaa myös popin puolella. Kun tämä suomenkielinen raskaampi rock nousi uudeksi kansallismusiikiksi, niin siinä yhteydessä tällaiset viinalaulut nousivat uuteen glooriaan, arvioi Turun yliopiston kulttuurihistorian tutkija Kimi Kärki.

Hän näkee juomalaulujen suosion taustalla muun muassa äijäkulttuuria, taantuman pelkoa ja pakoa todellisuudesta.

Kansan suosiossa

Juomalaulut menestyvät esimerkiksi Spotify:n ja YleX:n soittolistoilla. Kosteista kappaleistaan tunnettu artisti Lord Est kynäilee viinalyriikoita ennen kaikkea liveyleisölle.

- On kiva laulaa yhdessä ja saada porukat mukaan kappaleeseen.

Artistin mielestä viinaralleja on turha demonisoida.

- Alkoholista aiheutuu Suomessa paljon harmia, mutta kyllä ihmisellä pitää olla vapaus ja itsellä järkeä päättää, missä menee rajat, joiden jälkeen asiasta tulee ongelma.

Samoilla linjoilla on YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

- Soitamme kappaleita, koska yleisömme haluaa niitä kuulla. En koe, että radiokanavamme olisi se instanssi, jonka pitäisi piilottaa juomisesta kertovia lauluja jonnekin alahyllylle.

Nuoriso ei koe kannustimena naukulle

Helsingistä, Pasilan asemalta tavoitetut yleisön edustajat allekirjoittavat, että juomalaulu on vain hyvä kappale - ei kannuste ryyppäämiseen.

- Englanniksi nämä juomisasiat on käsitelty jo aikaisemmin, nyt niistä vain lauletaan enemmän suomeksi ja ne ovat nousseet pinnalle, sanoo nimettömänä pysyttelevä nuorimies.

- En minä ainakaan kiinnitä mitenkään huomiota, että kappaleissa lauletaan viinasta. Olen kyllä sinänsä outo, etten juo lainkaan alkoholia, kertoo junaan kiirehtivä anonyymi tyttö.