1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko asettaa haasteita ydinjätteen loppusijoituskapselin asennukselle

Pieni tunneli, iso kapseli ja tiukat asennustoleranssit - Posiva testaa onnistuuko ydinjätteen loppusijoituskapselin asentaminen haastavissa olosuhteissa.

Kotimaan uutiset
Työkone ja rakennusmies luolassa.
Posiva louhii parhaillaan ydinjätteen loppusijoituspaikkaa, Onkaloksi nimettyä luolastoa, Eurajoen Olkiluodon peruskallioon.Yle

Posiva valmistautuu ydinjätteen loppusijoituskapselien asentamiseen. Kapselin asentamista päästään harjoittelemaan vuoden kuluttua kesällä, kun sitä varten rakennettava protolaite saadaan käyttöön.

Loppusijoituskapselin asentamisen haasteet liittyvät kapselin painoon ja tunnelin kokoon sekä asennuksen sallittuihin toleransseihin.

- Toleranssit on asetettu hyvin tiukoiksi ja protolaitteella yritetään testata onnistuuko kapselin asentaminen näissä rajoissa, toteaa Posivan suunnittelupäällikkö Petteri Vuori.

Pienellä laitteella iso taakka

- Loppusijoitustunneli, jossa tämä asennuslaite toimii, on suunniteltu mahdollisimman pieneksi. Näin tunnelin louhinta ja siitä aiheutuvat häiriöt minimoituvat ja tunnelin käyttö tehdään mahdollisimman helpoksi. Loppusijoituskapseli on kuitenkin massiivinen 30 tonnia painava kappale eikä sitä ihan pienellä laitteella pystytä siirtämään. Haasteita tuleekin siinä, että laite pitää suunnitella mahdollisimman pieneksi, mutta sillä pitää pystyä käsittelemään isoa kappaletta, Vuori jatkaa.

Loppusijoituskapselin asentamista varten rakennettava protolaite on noin 11 metriä pitkä ja se painaa noin 100 tonnia. Sitä rakennetaan parhaillaan Hollming Works Oy:n Porin yksikössä.

Lue seuraavaksi