1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. messut

Loma-asunnot lämpenevät Saimaan avulla

Lappeenrannan loma-asuntomessualueella esitellään ainutlaatuista tapaa lämmittää asuntoja.

Kuva: Pöyry Finland Oy

Vuoden 2012 loma-asuntomessujen yksi keskeinen teema on ympäristöystävällinen energiansaanti.

Yksi messukohteista on paikallinen aluelämpökeskus, joka jakaa Saimaasta keräämänsä lämpöenergiaa messualueen loma-asunnoille.

Messutaloilla on yhteinen lämpövoimalaitos, jossa on useita energianlähteitä. Keskus saa energiansa Saimaan lisäksi aurinkoenergiasta ja maakaasusta.

Messut järjestetään historiallisella Rauhan alueella. Kahden viikon aikana alueella esitellään erilaisia loma-asumisen ratkaisuja.

- Energia-asiat ovat nousseet loma-asuntomessuilla vuosi vuodelta suurempaan rooliin. Lappeenrannassa esittelemme ainutlaatuisen tavan tuottaa lämpöä loma-asumiseen keskittyvälle alueelle, sekä hyödyntää uusiutuvista energianlähteistä tuotettua sähköä, Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Heikki Vuorenpää kertoo.

Messuilla esitellään yhteensä 17 uudisrakennusta. Yksi kohde on peruskorjattu saunarakennus alueen rannalla.

Vaikka uudisrakennuksilla ei ole omaa rantaa, kaikki kohteet ovat Saimaan tuntumassa. Rantaraitilla messukävijät pääsevät tutustumaan saunatarjontaan Saunamaailmassa. Väliaikaiset näyttelykohteet esittelevät esimerkiksi munanmallisen saunan sekä Lappeenrannan teknisen yliopiston opiskelijoiden suunnitteleman saunan.

Vapaa-ajan asuminen keskittyy palveluiden lähelle

Yhtenä teemana kesäkuussa alkavilla messuilla on loma-asuminen palveluiden äärellä. Rauhan alueella sijaitseva messualue on osa laajempaa, Saimaa Gardensin matkailualuetta.

- Alue kehittyy hyvin voimakkaasti lähivuosina. Tällä hetkellä suunnitteilla on koko perheen seikkailupuisto ja yli 7000 neliön ostoskeskusta rakennetaan parhaillaan Holiday Club Saimaan vierelle, apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo ja täydentää, että 18-reikäinen golfkenttä valmistuu Saimaa Gardensiin ensi vuonna.