1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Siilien määrän pelätään romahtaneen

Viimeisen viiden vuoden aikana yliajetut siilit ovat vähentyneet huomattavasti. Siilit eivät kuitenkaan ole oppineet liikennesääntöjä, vaan niiden lukumäärä on romahtanut, summaa siilikirjailija.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Siilikirjan kirjoittanut Tuula Nyström on huolissaan siileistä. Niiden vähenemiseen ei löydy hänen mielestään yhtä ainoaa syytä, vaan siilikato on monen tekijän summa.

- Liikenne tappaa totta kai, mutta tärkein syy on tapamme rakentaa. Siili on kulttuurieläin, joka tarvitsee liiterin alustoja talvehtimiseen. Sellaisia ei enää löydy, joten talvehtimispaikat ovat lähes hävinneet, Nyström toteaa.

- Ilmaston lämpeneminen rasittaa myös siilejä. Ne heräilevät pitkin talvea. Se kuluttaa niitä liiaksi, joten monet kuolevat talven aikana, hän lisää. 

Epäilen, että nykymenolla viidenkymmenen vuoden päästä ei Suomessa enää ole siilejä.

Kaksikymmentä pihasiiliä ei kuvasta todellisuutta

Siilikirjailija kertoo jutelleensa kymmenien ihmisten kanssa siilihavainnoista. Poikkeuksetta kaikki ovat huomanneet kuolleiden siilien vähentyneen teiden varsilta. Se kertoo Nyströmin mukaan siilien lukumäärän romahtamisesta.

- Ihmisasutus laajenee ja tieverkosto laajenee. Epäilen, että nykymenolla viidenkymmenen vuoden päästä ei Suomessa enää ole siilejä.

- Kuulen tarinoita ihmisiltä, että heidän pihoillaan pyörii kymmeniä siilejä. Se johtuu vain siitä, että siilit vaeltavat kilometritolkulla ruokapaikoille. Tosiseikka kuitenkin on, että niiden määrä vähenee koko ajan, hän lisää.

Auta siiliä hädässä

Siilien elämään perehtynyt Tuula Nyström kehottaa ihmisiä auttamaan lähiseutunsa siilejä. Parhaiten siilejä voi auttaa ruokkimalla.

- Kyllä ne ruoan perässä tulee. Laitat johonkin kuppiin liotettuja koiran-, tai kissanraksuja, niin se houkuttelee niitä. Tosin se houkuttelee myös lähiseudun linnut ja kissatkin.

- Siileille voi tehdä ruokintalaatikon. Laitat matalan laatikon nurin päin, johon johtaa jonkinlaiset siilin mentävät putket, sellaisella kannattaisi kokeilla, hän lisää.

Siilien kesäruokintaa Nyström kuitenkin toppuuttelisi.

- Siilien pitää saada myös omaa ravintoa eli kastematoja ja kuoriaisia, mutta erityisesti syksyllä ennen talvihorrosta tukiruokinta on suositeltavaa, Nyström summaa.