1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hyvitysmaksuvelvoite ehkä myös nettipalveluille

Digiboksin hinnasta teosten tekijät saavat hyvitysmaksua enintään 36 euroa. Tekijänoikeuksien haltijat haluavat laajentaa hyvitysmaksun kattavuutta, paljastaa tekeillä oleva raportti.

talous

Kännyköistä, tietokoneista sekä internetin musiikki- ja televisiopalveluista saattaa jatkossa joutua maksamaan sisältöjen tekijöille menevää hyvitysmaksua. Ehdotus hyvitysmaksuvelvoitteen laajentamisesta sisältyy opetus- ja kulttuuriministeriölle kuluvalla viikolla luovutettavan raportin luonnokseen.

Nykyisin hyvitysmaksua kannettaan muun muassa ulkoisista kovalevyistä sekä tallentavista digibokseista.

Suomessa tekijänoikeuslakiin kirjatun hyvitysmaksujärjestelmän tarkoitus on huolehtia siitä, että niin elokuvien, musiikin kuin muidenkin teosten tekijät saavat korvausta aikaansaannostensa yksityisestä kopioinnista.

Nykyisin - aiemmin kasettimaksuksi kutsuttua - maksua kannettaan muun muassa tallentavista digibokseista, muistitikuista ja ulkoisista kiintolevyistä. Esimerkiksi digiboksin ostohinnassa maksua voi olla enimmillään 36 euroa.

Vaikka hiipuneet video- ja c-kasettimaksutulot ovat korvautuneet digitaalisista tallennusvälineistä saatavilla maksuilla, toivovat tekijänoikeuksien haltijat maksupohjan laajentamista.

Yle Uutisten saaman raportin luonnosversion mukaan maksuvelvoitetta ehdotetaan jälleen laajennettavaksi niin, että maksua perittäisiin myös matkapuhelimista ja tietokoneista. Lisäksi maksuvelvollisuus tulisi myös internetin tallennuspalveluille sekä musiikki- ja televisiopalveluille.

Tosin raportissa patistellaan tekijänoikeuden haltijoita myös sisältöjensä tehokkaampaan suojaamiseen. Kopiosuojatut palvelut voisivat välttyä hyvitysmaksulta, samoin kuin järjestelmät, joissa materiaalin käyttö perustuu lisensseihin.

Ministeriön kutsumana raportin tehnyt asiantuntija Markus Leikola ei halua kommentoida keskeneräistä työtään, ja toteaa että raportin luovutettavaan versioon on vielä tulossa muutoksia.

Yle Uutisten tietojen mukaan raportin kokonaisajatuksena kuitenkin on, että hyvitysmaksupohja laajenee, mutta maksujen taso pidetään markkinahäiriöiden välttämiseksi matalana.

Näillä näkymin työ on määrä jättää kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle (vas.) torstaina.

Lue seuraavaksi