Mopot siirrettiin autojen sekaan - onnettomuusmäärät romahtivat

Oulun kaupungin päätös siirtää mopot pois kevyen liikenteen väyliltä on osoittautunut kannattavaksi. Mopo-onnettomuudet ovat vähentyneet 60 prosenttia, ja muun muassa puistot ja virkistysalueet ovat rauhoittuneet.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Säädös mopojen siirtämisestä autojen sekaan astui voimaan elokuussa 2010. Ennen uudistusta pelättiin onnettomuuksien määrän lisääntyvän, ja onnettomuuksien muuttuvan vakavammiksi. Oulussa oltiin kuitenkin saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Tampereelta, ja uudistus uskallettiin toteuttaa.

- Oulun kaupungin alueella mopo-onnettomuudet ovat tippuneet muutoksen ansiosta 60 prosenttia. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia ei ole sattunut moneen vuoteen, ja loukkaantumiseen johtaneet ovat vähentyneet, kertoo liikennepoliisitarkastaja Jarmo Rintanen Oulun liikkuvasta poliisista.

Mopoilijat ovat viimein ottaneet sen vastuun, joka moottoriajoneuvon kuljettajalle kuuluu

liikennepoliisitarkastaja Jarmo Rintanen

- Lisäksi meno kevyen liikenteen väylillä on rauhoittunut kovasti. Myös puisto- ja virkistysalueet ovat rauhoittuneet uudistuksen myötä.

Taustalla asennemuutos ja korttiuudistus

Mopo-onnettomuuksia on ollut omiaan vähentämään viime kesäkuussa voimaan astunut mopokorttiuudistus, jonka myötä muun muassa käsittelykoe tuli pakolliseksi. Kortin suorittamisen lisääntynyt vaikeusaste ja sitä myötä selvästi kallistunut hinta ovat korottaneet monen nuoren kynnystä tarttua mopon sarviin.

- Katsastustilastojen mukaan mopokortin suorittaneiden määrä on laskenut merkittävästi ajokorttiuudistuksen jälkeen. Toisaalta mopoilijat ovat viimein ottaneet sen vastuun, joka moottoriajoneuvon kuljettajalle kuuluu, Jarmo Rintanen sanoo

- Kiitos kaunistuneista onnettomuusluvuista kuuluu sekä mopoilijoille että autoilijoille, jotka ovat oppineet sopeutumaan toisiinsa liikenteessä.