Eduskunta valmis tiukentamaan alkoholilakia

Selvä enemmistö Ajankohtaisen kakkosen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa ravintoloiden sulkemista nykyistä aikaisemmin.

Ajankohtainen kakkonen
kaksi poikaa oluttölkit kädessä puistossa
Antti Kyrö (vas.) ja Juho Huttu kannattavat puistossa juomisen sallimista, kuten myös enemmistö kansanedustajista. Yle

Tällä hetkellä alkoholia saa ravintoloista puoli neljään asti aamuyöllä. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista kansanedustajista laittaisi baarit jo kahdelta kiinni.

- En kannata liian kovaa sääntelyä yhteiskunnassa. Mutta olemme valitettavasti tilanteessa, että siihen on pakko mennä pelastaaksemme nuoret liian pitkään venyvältä yöelämältä. Alkoholismi on meillä todella vakava ongelma, ja siksi suojelutoimia tarvitaan, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Myös alkoholijuomien mainostamisen kieltäminen televisiossa ja urheilutapahtumissa saa selkeän enemmistön kansanedustajista taakseen. Perussuomalaisten Lea Mäkipää ei näe mitään syytä, miksi alkoholimainokset kuuluisivat osaksi urheilua.

- On pidettävä selkeä ero sille, mikä kuuluu urheilun kokonaiskuvaan. Siinä ei alkoholilla saa olla minkäänlaista sijaa, Mäkipää sanoo.

-Televisiomainonta sietää kieltää, kuten myös katumainonta. Pulloissa olevat tuotetiedot riittävät ohjaamaan halukkaat kuluttajat pullonsa luo, toteaa kansanedustaja Inkeri Kerola(kesk.).

Ihan kaikki alkoholityöryhmän kaavailemat tiukennukset eivät kuitenkaan saa kansanedustajien tukea. Ruokakaupoissa myytävän oluen laimentamista kakkosolueksi ja keskioluen myynnin siirtämistä vain Alkoon kannattaa alle kolmannes kyselyyn vastanneista. Vasemmistoliitolta ehdotus saa täystyrmäyksen.

- Tämä hyödyttäisi voimakkaasti niitä kauppakeskuksia ja automarketteja, joiden yhteydessä on Alko. Tästä kärsisivät pienet kaupat, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie.

Alkoholityöryhmän kaavailema puistojuopottelun rajoittaminen ei herätä sekään eduskunnassa kummoista kannatusta. Kyselyyn vastanneesta 98 kansanedustajasta 69 suhtautuu kielteisesti puistojuopottelua koskevan lainsäädännön tiukentamiseen.

- Kaikkea ei pidä kieltää. Suomessa on vähän kauniita ja lämpimiä kesäpäiviä, joten en näe pahana, jos puistoissa nautitaan olutta ja siideriä, jos siitä ei muille aiheudu haittaa, sanoo kansanedustaja Hanna Tainio(sd.).

Sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä käsittelee alkoholityöryhmän ehdotuksia lainsäädännön tiukentamisesta perjantaina 11. toukokuuta.

Kysely toteutettiin sähköpostilla ja puhelimitse. Siihen vastasi 98 kansanedustajaa.

Lähteet: Ajankohtainen kakkonen / Sean Ricks