Terrori-iskun toteuttajaksi kaavaillun miehen sanotaan olleen soluttautuja

Matkustajakonetta vastaan suunnitellun iskun paljastumisesta on kerrottu lisää tietoja. Tiedusteluviranomaisten mukaan Saudi-Arabian tiedustelupalvelun palkkaama kaksoisagentti soluttautui terroristityhmään ja lopulta esti iskun.

Ulkomaat

Terroristien matkustajakoneiskun tekijäksi kaavailema mies oli tosiasiassa soluttautuja, sanovat tiedusteluviranomaiset Yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä. Soluttautuja työskenteli Saudi-Arabian tiedustelupalvelulle.

Hän soluttautui terroristien ryhmään sen jälkeen, kun al-Qaidan Jemenin haaran suunnitelma iskusta Yhdysvaltoihin lentävään matkustajakoneeseen oli selvinnyt tiedusteluviranomaisille huhtikuussa. Kaksoisagentti onnistui vakuuttamaan terroristit kyvystään ja halustaan tehdä itsemurhaisku. Myöhemmin mies poistui Jemenistä ja toimitti iskuun suunnitellun pommin viranomaisille.

Tarkoituksena oli käyttää "alusvaatepommia"

Tiistaina paljastui, että Yhdysvallat ja Saudi-Arabia olivat onnistuneet estämään terroristien suunnitteleman pommi-iskun matkustajakoneeseen. Iskussa oli tarkoitus käyttää niin sanottua alusvaatepommia.

Terroristit olivat valmistaneet parannellun version vaatteiden alle kätkettävästä räjähteestä, jollaista nigerialainen mies yritti räjäyttää Detroitiin matkalla olleessa koneessa joulupäivänä vuonna 2009.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on tutkinut takavarikoitua välinettä. Pommissa ei ollut metallia, ja ei ole varmaa olisiko se voitu kuljettaa ohi lentokentän turvatarkastuksen. Yhdysvallat eivät ole ilmoittaneet turvamääräysten muuttamisesta lennoilla tapauksen takia.

Viranomaisten mukaan terroristit eivät olleet vielä valinneet iskun kohdetta eikä lentolippuja ollut ostettu terroritekoa varten. Terroristien tarkoituksena oli tehdä isku toukokuun alussa, jolloin terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolemasta tuli kuluneeksi vuosi.

Lähteet: AP, Yle Uutiset