Toimittajajärjestöt: Egyptin armeija pahoinpitelee toimittajia

Ainakin 20 toimittajan kimppuun käytiin viime perjantain mielenosoituksessa. Sotilaat tekevät mitä haluavat ilman rangaistuksen pelkoa, sanoo yhdysvaltalaisjärjestö CPJ.

Ulkomaat

Toimittajajärjestöt arvostelevat Egyptin armeijaa toimittajien pidättämisestä ja pahoinpitelemisestä viime viikon mielenosoitusten aikana Kairossa. Perjantain väkivaltaisuuksissa pidätettiin yli 300 ihmistä, myös useita toimittajia.

Ranskassa päämajaansa pitävän Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan ainakin 20 toimittajan kimppuun käytiin ja 11 loukkaantui. Sotilaspoliisi häiritsi rajusti monia tv-ryhmiä, rikkoi puhelimia, takavarikoi kameroita ja tuhosi kuvamateriaalia, järjestö kertoo. Kohteeksi joutui egyptiläisten tv-kanavien lisäksi ainakin qatarilainen al-Jazeera.

Toimittajat ilman rajoja sanoo, että Egyptin nykyisten vallanpitäjien otteet eivät juuri eroa syrjäytetyn hallinnon tavoista eli toimittajien pelottelusta ja sensuurista.

Yhdysvaltalainen Toimittajien suojelukomitea CPJ puolestaan on vaatinut Egyptin hallintoa tutkimaan tapauksen, jossa sotilaiden väitetään hakanneen pahoin kaksi toimittajaa kaksipäiväisen pidätyksen aikana. CPJ:n mukaan Egyptin armeijassa on vallalla ilmapiiri, jossa mistään ei koidu rangaistusta. Maata hallitsevan sotilasneuvoston on tehtävä yksiselitteisen selväksi, ettei sellaista suvaita, CPJ vaatii.

Ainakin yhdeksän pidätetyistä toimittajista on päästetty vapaiksi, mutta heitä saattaa odottaa syyte julkisen järjestyksen häiritsemisestä ja väkivaltaisuuksista. Sotilasviranomaisten mukaan heillä ei ollut riittäviä todisteita toimittajuudestaan.

Lähteet: AP, Yle Uutiset