Professori Kanniainen: Eurossa valuvika

Kreikan ero eurosta on yhä todennäköisempää. Myös Espanjan taloustilanne on huolestuttava, sanoo Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen.

talous
Vesa Kanniainen.
Euroopassa kansa äänestää valtaan talouskurin vastustajia. Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen pohti Aamu-tv:n haastattelussa, kuinka vakava on Euroopan talouspoliittinen tilanne.

Helsingin yliopiston professorin Vesa Kanniaisen mukaan Euroopan rahaliitto on epäonnistunut hanke. Jäsenmaihin ei ole saatu luotua talouskuria ja useat maat ovat ajautuneet kriisiin.

- Kriisimaita on useita ja olen erittäin huolestunut Espanjan tilanteesta. Työttömyysluvut ovat hirveitä ja pankkijärjestelmä vaikeuksissa, Kanniainen totesi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Hänen mukaansa myös Kreikan taloustilanne on toivoton. Kokonaistulot ovat laskeneet nyt neljä vuotta peräkkäin ja enemmän kuin Suomessa 1990-luvun suuressa lamassa. Kreikan ero eurosta näyttää yhä todennäköisemmältä.

- Kreikan kannalta on vaikea sanoa, mikä on parasta, mutta todennäköisyys on päivä päivältä suurempi.

Rahaliitosta eroaminen on vaikeaa, mutta valuuttakytköksistä irtautumisesta voisi olla hyötyä.

- Esimerkiksi Islannissa kansantalous kasvaa.

Kanniaisen mielestä rahaliiton talouskuri saattaa olla jo liian tiukka suhteessa yleiseen taloustilanteeseen. Kriisimaiden budjetti- ja vaihtotaseiden alijäämiä on vaikea sovittaa yhteen heikon talouskasvun kanssa.

- Unioni voisi harkita talouskurin höllentämistä. Kasvu syntyy ainoastaan yrityksissä ja luottamuksesta tulevaisuuteen. Usko on nyt aika tiukilla.

EU-komissiolta odotetaan uutta talousennustetta perjantaina.