Lapsettomuus on onnettomuus, josta selviää

Tällä viikolla ilmestyneessä kirjassa Ei kenenkään äiti 15 ihmistä jakaa tarinansa lapsettomuudesta. Kaksi heistä, Eila Tiainen ja Johanna Harjunpää, kertoivat ajatuksistaan aiheesta Ylen aamu-tv:n vieraina.

Kotimaa
Johanna Harjunpää ja Eila Tiainen
Eila Tiainen ja Johanna Harjunpää ovat useiden muiden lapsettomuudesta kärsivien tavoin kirjoittaneet omat tarinansa juuri ilmestyneeseen kirjaan Ei kenenkään äiti - kokemuksia lapsettomuudesta.

Eila Tiaista ärsyttävät näkökulmat, joista lapsettomuutta yleensä käsitellään mediassa.

- Jutuista on tullut sellainen kuva, että lapsettomuus on hirvä onnettomuus, josta ei voi koskaan selvitä. Mielestäni asiassa täytyisi päästä eteenpäin, löytää onnellisia loppuja näille tarinoille, Tiainen sanoo.

Tiaisen haaveet omasta jälkikasvusta katkesivat endometrioosiin, mutta hän kokee olleensa jo pitkään sinut lapsettomuutensa kanssa. Nuorempana, lastenhankinnan ollessa ajankohtaista, asiasta teki vaikeamman myös yhteisön paine lastenhankintaan.

- Kaikilta edellytettiin, että perheessä pitää olla lapsia. Enää kukaan ei tule sanomaan, että sä olet varmaan uranainen. Naisena olemisen rooli on monipuolisistunut, Tiainen arvelee.

Vailla lasten seuraa Tiaisen ei ole kuitenkaan tarvinnut elää: hän on toiminut lastensuojelujärjestöissä ja sijaisvanhempana.

Harjunpää on tällä hetkellä adoptiojonossa. Häntä lapsettomuuden hyväksymisessä auttoi se, kun hän antoi itselleen luvan surra ja olla katkera.

- Sillähän asiasta selviää. Ja kun ei ole vaihtoehtoja, on pakko selvitä. Täytyy ruveta etsimään omasta elämästään valoisia hetkiä, Harjunpää sanoo.

Molemmat naiset kertovat helpottaneensa oloaan kasaamalla arkeensa paljon tekemistä ja matkustelemalla. Tiaisen ja Harjunpään mielestä lapsettomuuden ei tarvitse olla tabu.

- Kaikista asioista voi puhua. Ei minua ole häirinnyt esimerkiksi äitienpäivä koskaan. Ajatus siitä, että sinun lapsesi eivät ole sinun, vaan kaikki lapset ovat yhteisiä, on hirveän hyvä, Tiainen sanoo.