1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

STUK: Kultakaivoksen uraanipitoisuudet laimenevat nopeasti

Raahen kultakaivoksen jätevesistä on löytynyt uraania 130 mikrogrammaa litrasta, kun suositus on 100 mikrogrammaa. Vaikka riskiä pidetään pienenä, STUK vaatii lisäselvityksiä.

luonto
Kaivoksen jätevesiallas
Yle

Säteilyturvakeskuksen mukaan Raahen kultakaivoksen jätevesistä löytynyt uraanipitoisuus 130 mikrogrammaa litrassa ei ole terveydelle vaarallista.

STUK:in suositus juomavedelle on sata mikrogrammaa litrassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n linja on selvästi tiukempi. Suositus on ainoastaan 15 mikrogrammaa.

- Jätevesi päästetään ojaan ja se laimenee nopeasti eli siitä ei tarvitse olla huolissaan. Vesi ei aiheuta vaaraa säteilysuojelullisesti, Säteilytyrvakeskuksen Pohjois-Suomen aluelaboratorion johtaja Dina Solatie kertoo.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomen pohjavesistä löytyy pitoisuuksia, jotka saattavat nousta jopa tuhansiin mikrogrammoihin litrassa.

Lisäselvityksiä vaaditaan

- Kultakaivoksen jätevesien uraanipitoisuudet kuitenkin tutkitaan, sanoo Säteilyturvakeskuksen Pohjois-Suomen aluelaboratorion johtaja Dina Solatie.

Solatie kehottaa aluehallintovirastoa tai kaivosyhtiötä ottamaan näytteitä jätevesien alkupäästä.

- Päästöojan alkupään vesi ja maakerrokset on syytä tutkia varmistaaksemme, ettei sieltä löydy suurempia määriä uraanipitoisuuksia.

Lue seuraavaksi