Mihin ääriryhmien vihanlietsonta johtaa?

Erilaiset ääriryhmät nousevat pitkin Eurooppaa, mutta Suomessa äärioikeistolaisten ja äärinationalististen verkostojen vaikutusvalta on jäänyt vaisuksi – ainakin toistaiseksi.

Kuva: Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen Sisun jäsen Jussi Halla-aho sanoo, että Suomessa paisutellaan äärioikeiston nousua.

- Toimittajilta puuttuu medialukutaito. Kuka tahansa peräkammarin poika voi perustaa facebook-ryhmän. Ei tällaisilla verkostoilla ole suurtakaan merkitystä, toteaa Halla-aho Ylen Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa.

Rasismia ja äärioikeistoa tutkineen Vesa Puurosen mielestä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Verkossa toimivat ryhmät on syytä ottaa vakavasti. Suurimman uhan hän näkee tulevan perussuomalaisten sisällä toimivasta Suomen Sisu -ryhmästä.

- Heidän viestinsä saavuttavat jo suuret joukot. Myös parlamentti antaa lausunnoille kaikupohjaa.

Äärioikeiston lukumäärää on vaikea arvioida. Esimerkiksi suojelupoliisi ei pidä äärioikeistolaista liikehdintää kovin merkittävänä uhkana.

Irrallisilta ääriryhmiltä puuttuu yhdistävä tekijä

Varsinkin netissä äärinationalistiset ja äärioikeistolaiset ryhmät käyttävät maahanmuuttajista painokelvotonta tekstiä. Se provosoi maahanmuuttajia riippumatta siitä, onko uhka todellinen vai ei. Kumpikin osapuoli lietsoo vihaa toisistaan.

Kuva: Yle

Puuronen muistuttaa, että vaikka osa ääriryhmistä tai poliitikoista sanoutuu irti rasismista, he kuitenkin jatkuvasti yleistävät kielteisten uutisten koskevan koko maahanmuuttajaryhmää. Näin syntyy vihareaktioita.

Suomessa toimii lukuisia toisistaan irrallaan olevia äärioikeistolaisia ryhmittymiä kuten skinit, kokoomuksen vaalimökillä taannoin häiriköinyt Kansallinen Vastarinta, ja tovi sitten äärioikeistoa käsittelevään seminaariin Tampereelle pommiuhkauksen lähettänyt Suojeluskunta.com.

Myös Euroopassa toimivilta lukuisilta äärioikeistolaisilta ja äärikansallismielisiltä ryhmiltä puuttuu yhteinen nimittäjä. Osa on natsihenkisiä, osa sanoutuu natsismista irti. Osa korostaa rodun merkitystä, osa pitää uskontoa erottavana tai yhdistävänä tekijänä.

Järjestön kannattajat poseeraavat aseiden kanssa ja lietsovat vihaa yksittäisiä ihmisiä sekä koko islamilaista uskontokuntaa kohtaan.

Dan Koivulaakso

Anti-islamilainen DL-liike levinnyt myös Suomeen

Erityisesti läntisessä Euroopassa leviää parhaillaan Isosta-Britanniasta lähtenyt islamin vastainen Defence League -verkosto. Se on aloittanut toimintansa myös Suomessa.

Finnish Defence League (FDL) ei pidä varsinaista jäsenrekisteriä. Heillä on oman ilmoituksensa mukaan aktiiveja tai jäseniä satakunta ja kannattajia tuhatkunta. FDL luonnehtii itseään rauhanomaiseksi ihmisoikeusliikkeeksi.

- English Defence League toimii innoittajanamme. Toivomme että pystyisimme muodostamaan yhdessä sen kanssa koko Euroopan kattavan järjestön European Defence Leaguen, sanoo järjestön perustajajäsen ja johtohahmo, taiteilijanimellä esiintyvä Mimosa DeDanann.

Kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso muistuttaa, että English Defenece Leaguen (EDL) jäseniä on syyllistynyt kotimaassaan mm. moskeijoiden murhapolttoon. Ryhmän johtajalla Tommy Robinsonilla on myös useita väkivaltatuomioita.

EDL sanoutuu irti natsismista. Pesäeroa kansallissosialismiin tehdään muun muassa kantamalla näkyvästi Israelin lippua mielenosoituksissa. Natsisympatioista irtisanoutuminen ei ole EDL:lle helppo tehtävä, koska osa sen kannattajista esimerkiksi käyttää natsitervehdyksiä.

- Finnish Defence League ilmoittaa ohjelmajulistuksessaan puolustavansa demokratiaa.  Järjestön kannattajat poseeraavat aseiden kanssa ja lietsovat vihaa yksittäisiä ihmisiä sekä koko islamilaista uskontokuntaa kohtaan. FDL ei ole syyllistynyt väkivaltaisuuksiin Suomessa, mutta se on otettava vakavasti, jos järjestö tosiaan aikoo toimia englantilaisen sisarjärjestönsä opein, sanoo Koivulaakso.

Pelkkä äärioikeisto ei riitä enää nimittämään konservatiivisia, kansallismielisiä, tietyn rodun tai uskonnon mukaan jakolinjoja tekeviä ryhmiä. Yhteistä on se, että halutaan eroon ei-toivotuista kansanosista tai niiden muodostamasta uhasta.

Rasistinen motiivi häviää tutkinnan edetessä

Kuva: Yle

Nousevan äärioikeiston vihapuheet ovat lisänneet maahanmuuttajien epäluuloja viranomaisia kohtaan. Helmikuussa Espoossa tapetun 17-vuotiaan somalinuorukaisen tappo sai somaliyhteisön uhkaamaan jo kostonkierteellä. Somaliyhteisö väittää että rikoksen takana oli rasistinen motiivi. Espoon poliisi on eri mieltä.

Poliisiammattikorkeakoulun tekemän selvityksen mukaan rasistiseksi määritellyt rikosepäilyt ja rikoksen rasistinen motiivi häviävät usein tutkinnan edetessä.  Rasistinen motiivi on rangaistuksen koventamisperiaate, mutta sitä ei juuri käytetä koventamisperiaatteena.

Vesa Puurosen mielestä uhkaavan koston kierteen katkaisee vain rikoksen perinpohjainen tutkiminen.

- Hyvin usein maahanmuuttaja ei tunne saavansa oikeutta. Hänelle tulee ajatus, että ainoa keino saada oikeutta on oman käden oikeus.

EU-aluetta koskevan selvityksen mukaan (2009) pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit.

Yle Ajankohtaistoiminta / Juha Granath, Hannele Valkeeniemi