Puolustusvoimat kauppaa vuosikymmeniä vanhoja ilmakuvia

Vanhoja ilmakuvia etsivän on osattava tulkata numero- ja kirjainkoodeja. Oma koti voi olla vaikka kuvassa 2114 02 C.

ilmiöt
Nippu vanhoja ilmakuvia
Ilmakuvia käydään läpi vähitellen, jotta ne saadaan kunnolla järjestykseen.Yle / Mari Siltanen

Maisema muuttuu asutusalueilla jo viidessä vuodessa paljon, mutta viidessäkymmenessä vuodessa muutos voi olla jo dramaattinen. Puolustusvoimilla vanhoja ilmakuvia on ja nyt niitä myydään myös yksityishenkilöille.

Patrik Karhu oli Millogin huutokaupassa Tampereella etsimässä Kalkun ja Ikurin alueelta tiettyä kuvaa. Hän oli selvittänyt kuvien kirjain- ja numerokoodit etukäteen netin avulla, mutta 02-ruudusta oli tarjolla enää C, eikä 05:stä löytynyt yhtään kappaletta.

- Meillä on siellä rintamamiestalo, joka on rakennettu vuonna 1953. Olisi ollut hyvä saada vuonna 1950 otettu ilmakuva, että näkisi miltä se on näyttänyt ilman sitä taloa.

Tiiviimmin rakennettujen alueiden ilmakuvat kiinnostavat erityisesti, sillä kuvista halutaan etsiä oma talo, mökki tai suvun vanhat asuinalueet.

Arkistoista voi tulla vielä löytöjä

Maisemassa voi olla isoja muutoksia, sillä osa kuvista on otettu jo 30-luvulla. Suurin osa kuvista on kuitenkin 50-luvulta, kertoo Millog Oy:n jälkikäsittelypäällikkö Heikki Välimäki. Tuoreimmat myytävistä kuvista taas on otettu 60-luvulta.

- Koska kuvia on ympäri Suomea yksittäisiä, haluamme käydä ne läpi ja laittaa nettiin. Silloin asiakas tietää löytyykö hänen haluamaltaan alueelta kuvaa.

Kyllä ne kaikki seinälle menevät.

Patrik Karhu

Ilmakuvat olivat aiemmin Kansallisarkistolla, joka vapautti ylimääräiset Puolustusvoimien käyttöön. Kuvien myynti on aloitettu keväällä ja se jatkuu sitä mukaan kuin kuvia saadaan järjestykseen. Vaikka Tampereen tilaisuuden yhteydessä oli huutokauppa, on kuville määritelty kiinteä kappalehinta 15 euroa.

Netti auttaa etsivää

Vaikka Patrik Karhu ei juuri etsimäänsä kuvaa löytänyt, tarttui mukaan kolme kuvaa oman kodin lähialueilta. Juuri maiseman muuttuminen niissä kiinnostaa ja kuvat pääsevätkin seinälle.

Erillisiin kauppatilaisuuksiin ei tarvitse Patrik Karhun tavoin mennä, vaan ilmakuvat jaetaan tilaisuuksien jälkeen SA-kauppoihin. Eteläisen Suomen kuvat tulevat myyntiin Hämeenlinnassa, Keski-Suomen Jyväskylässä ja Pohjois-Suomen Oulussa.

Kuvatiedot päivittyvät SA-kaupan sivuille ja numerotietojen tulkkaamisessa auttavat Maanmittauslaitoksen sivut.