Stubb: Euroopan äärioikeisto ja äärivasemmisto nurkkakuntaisia

Äärioikeistoa ja äärivasemmistoa erottaa vain suhtautuminen maahanmuuttoon, sanoo eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.).

politiikka
Alexander Stubb Eurooppa-päivänä.
Yle

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) arvostelee sekä äärioikeistoa että äärivasemmistoa Euroopassa nurkkakuntaisiksi. Stubb kommentoi Ranskan ja Kreikan vaalituloksia Yle Uutisille Eurooppa-päivän yhteydessä Helsingissä.

Stubbin mielestä äärioikeistoa ja äärivasemmistoa erottaa toisistaan vain suhtautuminen maahanmuuttoon.

- Muutoin he ovat erittäin samoilla linjoissa eri asioissa. He ovat populisteja, he eivät hae ratkaisuja. He kritisoivat, ovat negatiivisia, ovat pessimistisiä maailman kehityksestä, Stubb kuvailee.

Alexander Stubb on huolissaan nurkkakuntaisuuden lisääntymisestä.

- Minä haluaisin enemmän vastuullisuutta ja ratkaisun hakemista. Tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Perussuomalaisia on Ranskassa, perussuomalaisia on Kreikassa. Tämä on ihan selvästi tällä hetkellä trendi Euroopassa.

Globalisteja ja lokalisteja

Stubbin mukaan äärioikeistolla ja äärivasemmistolla ei ole eroja, koska ne vastustavat samoja asioita. Ja nimenomaan vastustavat.

- Me olemme maailmassa, jossa on globalisteja ja lokalisteja. Euroopassakin näyttää olevan aika paljon perussuomalaisia.

Lokalisteilla Stubb tarkoittaa liikkeitä, jotka vastustavat Eurooppaa, euroa ja globalisaatiota.

- Se on sisäänpäin käpertynyt porukka, ei sellainen porukka, joka yrittää löytää ratkaisuja maailman ongelmiin.

Ranskassa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman äänisaalis oli 17,9 prosenttia. Toisella kieroksella suurin osa antoi äänensä konservatiivien Nicolas Sarkozylle.

Kreikassa puolestaan äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto sai 20 paikkaa parlamentissa 7 prosentin ääniosuudella. Kreikassa laitavasemmistoa edustava Syriza-puolue yrittää muodostaa parhaillaan hallitusta vaalimenestyksen jälkeen.