Mustapäiden talon kohtalo puhuttaa Tallinnassa

Keskiaikaisen Mustapäiden veljeskunnan perinteen jatkajat haluavat Tallinnassa olevan suojelutalon takaisin veljeskunnalle. Palautusta valmistellaan vastalauseista huolimatta.

Mustapäiden talon sisäänkäynti.
Virossa on noussut väittely Tallinnan vanhassa kaupungissa olevan Mustapäiden talon kohtalosta. Viron hallitus aikoo palauttaa arvokkaan talon Mustapäiden yhdistykselle. Ajatusta vastustavat jyrkästi Tallinnan kaupunki ja varsinkin Tallinnan filharmoonikot.

Virossa odotetaan lähiaikoina päätöstä Tallinnan Pikk-kadulla olevan Mustapäiden talon palauttamisesta Mustapäiden veljeskunnalle. Talon palauttamista vastustavat sen omistaja Tallinnan kaupunki ja pääkaupungin musiikkipiirit.

Mustapäiden talo on Tallinnan vanhimpia taloja. Taloon sijoittui viime syksynä Tallinnan Filharmoonia, ja sen salit ovat arvostettu ja suosittu konserttien pitopaikka.

Kuva: Yle
Kuva: Yle

Talo siirtyi Tallinnan kaupungin omistukseen valtiolta, jolle se puolestaan oli jäänyt Neuvostoliiton hajottua. Neuvostoliitto otti talon haltuunsa 40-luvulla.

Mustapäät, keskiajalla perustetttu baltiansaksalainen kauppiasyhdistys, lähti Virosta toisen maailmasodan aikana. Mutta se tekee paluuta ja on jo vuosia vaatinut taloaan takaisin.

Oikeutta käyty

Viron korkein oikeus torjui viime vuonna esityksen talon palauttamisesta Mustapäille. Syynä oli puutteellinen perustelu. Asian valmistelu aloitettiin uudelleen talvella.

Viron valtiovarainministeriössä palauttamisesitystä työstää varakansleri Agris Peedu.

Hän muistuttaa, että Mustapäät on oikeuden päätöksellä todettu yhteisöksi, jolla on oikeus vaatia kommunistien ottaman omaisuuden palautusta, Viron lakien mukaan.

- Mustapäiden talo on historiallinen kohde, mutta sen palauttaminen veljeskunnalle ei nähdäksemme vaaranna sen käyttöä yleishyödyllisiin tarkoituksiin, sanoo Peedu.

Yhteisomistukseen?

Peedu kertoo, että Mustapäät ovat kirjallisesti luvanneet jatkaa talon nykyisiä kulttuuritoimintoja sekä tuoda sinne uusia. 

- Esitämme osittaista palauttamista, sanoo Peedu. Tallinnan hyväksi lasketaan taloon tehdyt sijoitukset, ja talon omistussuhteeksi saattaisi tulla 50-50 kaupungin ja Mustapäiden kesken.

Mustapäiden veljeskunnan jäsenen Toomas Tamsaren mukaan omistussuhteet ratkaistaan palauttamispäätöksen jälkeen.

Ministeriö tuo asian päätökselle Viron hallitukseen toukokuun aikana.

Muusikot vastustavat

Tallinnan filharmoonikot ja muut muusikkopiirit ovat vastustaneet talon palauttamista jyrkästi. Sanankäyttö on viime kuukausina ollut kärkevääkin, on puhuttu skandaalista.

- Talon täytyy hyödyttää virolaisia ja tallinnalaisia eikä pientä saksalaista herrakerhoa, sanoo Tallinnan filharmoonikkojen tuottaja Heili Vaus-Tamm.

Hän varoittaa, että jos taloon tulee isäntä, jolla on tuottovaatimuksia, lippujen hinnat ja tilavuokrat nousevat tavallisille tallinnalaisille kohtuuttomiksi.

Mustapäät rauhoittelevat

Mustapää Toomas Tamsar sanoo, että kulttuuriväen pelot ovat perusteettomia.

- Ehkä he ovat liioitelleet uhkia, jotta saisivat kasattua julkisuudessa painetta palauttamista vastaan. Taloon ei tule kauppoja eikä se ole meille kiinteistösijoitus, hän sanoo.

- Meidän ja filharmoonikkojen tavoitteet ovat yhteneväiset: saada talo yleisön käyttöön.

Yläkaupunki ja alakaupunki

Riidassa on mausteena politiikkaa. Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar, joka vastustaa talon palauttamista henkeen ja vereen, on pääministeri Andrus Ansipin julkivihollinen.

Voi olla, että sisäpoliittinen asetelma innostaa Viron hallitusta noudattamaan kommunistien ottaman omaisuuden palauttamista koskevaa lakia erityisesti tässä tapauksessa.

Tallinnan yläkaupungin ja alakaupungin jännitteet eivät ole Virossa uusi asia. Mustapäiden syntyaikoihin, 600 vuotta sitten, riitelivät välillä Saksalainen ritarikunta ja Tallinnan porvarit. Nyt Viron hallitus ja Tallinnan kaupungin johto.