1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raamattu

Eroosio saa syödä taidetta

Marko Bovellan on mikkeliläinen taiteen monitoimimies. Hän tekee musiikkia, sanoittaa,säveltää ja maalaa. Taulut hän maalaa sanomalehden ja raamatunlehtien päälle.

Marko Bovellan Kuva: Yle / Sari Ursin

Sanomalehti päätyi Marko Bovellanin maalausten pohjaksi taloudellisista syistä.

- Alunperin valitsin sanomalehdet, koska minulla ei ollut varaa ostaa pohjia.  Kämpässä, jossa Helsingissä asuin, oli paljon sanomalehtiä.

Tajusin, että voisin ottaa sanomalehden mukaan Eroosio-ajatukseen, jossa kaikki hajoaa, katoaa ja häviää. Otin lehden siis osaksi hajoamisprosessia ja kun käänsin tekstit pystysuuntaisiksi, ne näyttivät ikään kuin koodeilta. Tekstit liittyvät visuaalisesti ajatukseen, jossa sähköiset kuvat leijuvat taustan abstraktia maisemaa vasten. Kuvat hajoilevat ja sieltä rupeaa näkymään niitä tekstejä eli kuvien koodeja. Se oli se alkuperäinen idea, miksi otin sanomalehdet käyttöön. Toki kierrätyskin on siinä yhtenä tasona. 

Marko Bovellanin ajatuksena  oli kuvata sähköistä mediaa.

- Otin mediasta kuvia muun muassa Lady Gagan musiikkivideolta.

Raamattu kiertoon

- Raamattu paperina kestää ilmeisesti isältä pojalle, sillä se on ihan erilaista mitä sanomalehti, naurahtaa Bovellan.

- Pyrkimys on ollut hyödyntää oma vanha riekaleinen Raamattu, joka olisi muuten ehkä mennyt roskiin.  Olen pyrkinyt tekemään sillä hyvää, ottamaan sen yhdeksi työvälineeksi. Olen ottanut sieltä tärkeitä lauseita ja jättänyt niitä tauluihin näkyviin aiheeseen liittyen.

Palautetta Raamatun lehtien käytöstä on tullut ja tulee todennäköisesti seuraavan näyttelyn yhteydessä lisää. Pääsääntöisesti ihmiset ovat ottaneet Raamatun lehtien käytön kuitenkin hyvin vastaan.

Marko Bovellan on  tutkinut Raamatun hyvin.  Hän on halunnut selvittää itselleen, miksi ihmiset kiistelevät siitä ja ovat eri mieltä samasta kirjasta. 

- Joidenkin perustelujen takia olen joutunut ottamaan selvää asioista Raamatun alkukielellä, jotta ymmärsin niitä paremmin. Jos en olisi niin pohjamutia myöten Raamattua tutkinut, en tiedä olisinko voinut sitä edes hyödyntää.

Teksti rajoittaa osin maalausten tekemistä ja vaikuttaa joihinkin sävyihin. Paperi on vaaleaa ja kaikki muu täytyy suhteuttaa siihen. 

- Toivon, että ehtisin nähdä jonkun työn kuluneen niin puhki, että niissä olisi reikiä.  Taulu saa elää elämänsä ja eroosio tehdä tehtävänsä, sanoo Bovellan.

Kangas muuttui paperiksi, entä sitten?

Marko Bovellan ei tiedä vielä, mille pohjalle maalauksia tulevaisuudessa tekee.

- Se voi olla suklaarasian kansi, kirja tai vaikka vanha tietokone.

Vaikka taulut puhuvat mediasta, ei Bovellanilla ole tällä hetkellä televisiota, mutta netti korvaa sitä aika paljon.  Muutenkaan hän ei hirveän aktiivisesti mediaa seuraa. Mielenkiintoiset, pintaan pulpahtavat ilmiöt kuitenkin kiinnostavat.

-Viimeksi esimerkiksi kierrätin tauluksi Niinistön presidentivaalikampanjajulisteen.  Seuraan kaikkea. Se, mikä herättää ja saa mut liikkeelle, siitä tulee yleensä sitten taulu.