1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mustapäiden veljeskunta: Kisällikillasta herraklubiksi

Alun perin baltiansaksalaiseen kauppiaskiltaan kuuluu nyt kolmannes virolaisia.

kulttuuri
Ikoni tms.
Ahti Kaario / Yle

Mustapäät olivat keskiajan lopulla, 1400-luvulla perustettu kauppiaskisällien kilta. Se toimi tuolloisella Liivinmaalla, lähinnä Tallinnassa ja Riiassa.

Jäsenet olivat Baltian saksalaisia. Kiltaan hyväksyttiin vain poikamiehiä. Avioiduttua siitä piti erota. Monet siirtyivät arvostettuun kauppiaiden Suurkiltaan.

Mustapäät tulivat tunnetuiksi kovina juhlijoina, mutta sodan tullen he myös lähtivät ase kädessä puolustamaan Tallinnaa. Killalla oli oma ratsuväenosasto.

Myöhemmin Mustapäistä tuli liikemiesklubi. Tsaarin vallan aikaan, 1800-luvulla he hakivat sisältöä toiminnalleen mm. vapaapalokuntatoiminnasta.

Vuonna 1920 Viron itsenäistyttyä useimmat saksalaisperäiset säädyt ja killat lakkautettiin. Mustapäät onnistuivat välttämään tämän kohtalon.

Sodan alta Saksaan

Toiminta Virossa lakkasi vasta toisen maailmansodan alkuvuosina. Hitler komensi saksalaiset Baltiasta Saksaan. Neuvostovallan aikana Mustapäiden historiallinen talo otettiin valtiolle.

Toisesta maailmansodasta elävänä selvinneet veljeskunnan jäsenet elvyttivät toimintaa uudelleen heti 40-luvun lopulla Hampurissa, tuolloisessa Länsi-Saksassa.

Neuvostoliiton hajottua palautettiin yhteyksiä Viroon. Nyt Mustapäissä on 36 jäsentä. Useimmat ovat saksalaisia, joukossa entisten baltiansaksalaisten poikia.

Virolaisia nyt mukana

Jäsenistä 12 on virolaisia. Virolaisia on otettu veljeskuntaan vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo Mustapäiden johtoon kuuluva virolainen Toomas Tamsar.

- Useimmat meistä ovat yrittäjiä, sanoo Tamsar. Mukana on myös tiedemiehiä ja virkamiehiä. Historiasta on pidetty kiinni sikäli, että olemme yhä vain miesten yhdistys, hän jatkaa. Poikamies ei enää tarvitse olla.

Veljeskunnan tehtäväksi Tamsar nimeää sen oman ja Hansaliiton perinteiden vaalimisen.

- Mustapäiden veljeskunta on Euroopan vanhimpia yhä toimivia kansalaisyhdistyksiä. Se on arvo sinänsä, sanoo Toomas Tamsar.

Lue seuraavaksi