Hyppää sisältöön

Rannikon seurakunnissa kovat säästöpaineet

Seurakunnat kautta Suomen venyttävät penniä. Erityisen hankala tilanne on rannikon pienissä kunnissa jossa pyöritettävänä on niin suomen- kuin ruotsinkielistenkin seurakuntien talous. Esimerkiksi Kristiinankaupungin seurakuntayhtymässä harkitaan kiinteistöjen myyntiä. Puheissa on vilahdellut jopa historiallisen, 1700-luvulla rakennetun Ulrika Eleonoran kirkon myyminen.

Kuva: Yle / Hans-Mikael Holmgren

Seurakunnat etsivät kuumeisesti keinoja pitää taloutensa tasapainossa. Monissa seurakunnissa joudutaan pohtimaan esimerkisi kiinteistöjen myyntiä. Harvemmin myyntiin ollaan kuitenkaan pistämässä kirkkorakennusta.  

Kristiinankaupungin seurakuntayhtymässä puheissa on kuitenkin vilahdellut jopa historiallisen Ulrika Eleonoran kirkon myynti. 1700-luvulla rakennettu kirkko on nykyisin vain kesäkäytössä, mutta sen ylläpito maksaa ja lisäksi rakennus kaipaa kunnostamista.

Toistaiseksi Ulrika Eleonoran myynti on ollut esillä vain keskusteluissa, eikä asiasta ole tehty virallista esitystä.

Kaikki säästömahdollisuudet esiin

Oman haasteensa Kristiinankaupungissa tuo se, että pyöritettävänä on niin suomen- kuin ruotsinkielinen seurakunta. Kunnallisneuvos, seurakuntaneuvostojen jäsen Hans Ingvesgård ei tyrmää kirkon myyntiaikeita, mutta kaluaisi ensi läpi muutkin säästömahdollisuudet, seurakuntien yhdistämistä myöten.

Suomenkielinen seurakunta erosi omilleen 1970-luvulla, Ingvesgårdin mielestä nyt olisi hyvä aika tarkistaa tilanne. Yhteistyö seurakuntien välillä on toiminut Ingvesgårdin mukaan kitkatta.

- Väki on vähentynyt ja myös kirkossakäynti. Olen sitä mieltä että kantakaupungissa molemmille kieliryhmille riittäisi yksi seurakuntatalo. Molemmat ovat hyvillä tonteilla ja silloin toinen voitaisiin myydä, aprikoi Ingvesgård.

Hans Ingvesgård vie ajatuksen vieläkin pidemmälle, yhdistäminen voisi tulla kysymykseen laajemminkin.

- Jos Kaskisen ja Kristiinankaupungin seurakunnat yhdistyisivät niin kieliryhmittäinkin tasapaino säilyisi. Tällä tavalla säästäisimme ainakin yhden papin verran.

Mitään ei ole lyöty lukkoon, mutta säästökohteita on etsittävä tosissaan viimeistään syksyllä, jolloin ensi vuoden talousarvio lyödään lukkoon. Invesgårdin mukaan nyt on oikea aikaa aloittaa rohkea keskustelu. Muutokset kun vievät joka tapauksessa aikansa.

- Täällä on paljon palloja ilmassa. Viimeistään syksyllä kun tehdään talousarvio niin täytyy uskaltaa nostaa kaikki kissat pöydälle. Yksinkertaista se ei ole, on helpompi ideoida, mutta jostain täytyy lähteä, toteaa Ingvesgård.