Koivun siitepöly kiusaa allergikkoja

Koivun siitepöly kiusaa allergikkoja. Tutkijat kertovat, että mittauslaitteet ovat keltaisina siitepölystä. Raju siitepölykevät jatkuu pitkään. Etelä-Suomessa koivu pölisee runsaasti vielä ainakin viikon.

Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Koivun siitepölyä on ilmassa ennätysmäärä. Näin paha siitepölykevät oli viimeksi lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Siitepölykausi jatkuu tavallista kauemmin. Tällä hetkellä siitepölyä on Etelä-Suomessa, mutta myöhemmin muuallekin Suomeen odotetaan suuria pitoisuuksia. Oireita ovat saaneet tänä keväänä myös henkilöt, jotka eivät tienneet edes olevansa allergikkoja.

Silmät turposivat muodottomiksi

Koivu on turkulaisen Anna Savolaisen mielestä kaunis puu, vaikka se on aiheuttanut hänelle allergiaoireita jo vuosikausia.

- Oireisiin liittyvät yskänkohtaukset, jatkuva nuha, silmien punotus, kirvely, turvotus ja iho-oireet. Pahimmat oireet sain kolmisen vuotta sitten, kun toin sisälle koivun ja pajun oksia. Ne aiheuttivat sen, että silmät turposivat muodottomiksi - jopa sarveiskalvon ja silmämununan väliin tuli nestettä. Se oli  pelottavaa, kertoo Savolainen.

Yliopiston mittauslaitteet keltaisina siitepölystä

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö mittaa siitepölypitoisuuksia Turussa yliopiston katoilla. Erikoistutkija Anna-mari Pessi kertoo, että siitepölyä näkyy jopa ilman mikroskoopin apua.

- Tästä pystyy näkemään

Tuoksukkihavainnosta voi ilmoittaa Turun yliopiston siitepölytiedotukseen. Arkistokuva.

, että siitepölyä on ihan keltaisenaan. Päivällä on ollut oikein reippaasti, yöllä vähän vähemmän. Männyn siitepöly näkyy joka vuosi. Koivun siitepölyä ei ihan näin silmämääräisesti pysty näkemään normaalisti, kertoo Pessi.

Tutkija arvioi kauden kestävän pitkään. Sitä ennakoivat myös Metsäntutkimuslaitoksen norkkolaskennat. Aerobiologian laitos perustaa arvionsa lisäksi sääennusteisiin ja kaukokulkemamalleihin.

- Viime vuonna koivun kukinta oli aika heikko. Sillä ei ollut paljon siemeniä tuotettavana myöskään. Koivun kasvukauden kannalta viime kesä oli aivan mahtava, joten koivulla oli paljon resursseja tuottaa kukka-aihioita ja nyt ne kukka-aihiot näkyvät täällä siitepölynä.

Nyt on tutkijan mukaan pahin hetki.

- Luulen, että pahinta hetkeä kestää vielä ainakin viikon. Sen jälkeen pitoisuudet ehkä laskevat erittäin runsaista runsaiksi, arvioi Pessi.

Allergiayhdistyksessä riittää kiireitä

Raju siitepölykevät näkyy myös Lounais-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksessä. Yhteydenottoja tulee paljon. Oireet kannattaa ottaa tosissaan toiminnajohtaja, allergianeuvoja Arja Harjun mukaan.

- Voi ottaa antihistamiiniä, nenätippoja ja kortisonipitoista nenäsuihketta. Jos ei niistä saa apua eli tulee kuitenkin yskää, on hengenahdistusta, tulee kurkkuun tukkoisuuden tunnetta, ilman muuta silloin lääkärille, neuvoo Harju.

Silmät turposivat muodottomiksi - jopa sarveiskalvon ja silmämununan väliin tuli nestettä.

Anna Savolainen

Yhdistyksessä neuvotaan muun muassa siitepölyn pääsyn huoneistoon estävien suojakankaiden ja ilmanpuhdistimien käytössä. Allegikko tietää, miten toimia.

-Ei oksia sisään, ei pyykkejä kuivamaan ulos. Jos haluaa pitää ikkunaa auki, niin pitää mielummin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Koivun siitepöly kulkeutuu joka paikkaan.Siltä ei voi välttyä, tietää Anna Savolainen.

Aerobiologian yksiköllä on mittauspisteitä yhdeksässä kohteessa eri puolilla maata. Siitepölytilannetta tarkkailee neljä tutkijaa. Turussa mittauksia tehdään yliopiston katolla sijaitsevissa keräyspisteissä. Tulokset analysoidaan mikroskoopissa ja siitepöytiedotteiden laatimisessa käytetään apuna myös sää- ja kaukokulkeumaennusteita.