1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori: Oikeistopopulismi tuskin ohimenevä ilmiö

Yhtenä syynä ovat talouden ja politiikan kansainvälistymisestä aiheutuneet ongelmat, joita perinteiset puolueet eivät ole ratkaisseet. Suomalaispoliitikot ovat suuntauksesta huolissaan.

Populistipuolueet Euroopan kartalla
Ranskan ja Kreikan äskettaisten vaalien jälkeen oikeistopopulistisilla puolueilla on huomattava asema jo kymmenessä Länsi-Euroopan maassa. Politiikan tutkijan mukaan äärioikeiston suosio saattaa kasvaa edelleen. Niistä saattaa tulla jopa toiseksi suurin puolue monessa maassa.

Valtio-opin professori Heikki Paloheimo arvioi, ettei oikeistopopulismin suosiota voi pitää Länsi-Euroopassa enää ohimenevänä ilmiönä.

Hänen mukaansa oikeistopopulismin nousun yhtenä syynä voidaan nähdä talouden ja politiikan kansainvälistyminen, joista syntyneisiin ongelmiin perinteiset puolueet eivät ole löytäneet tarpeeksi nopeita ratkaisuja.

- Populististen puolueiden kannatus on lisääntynyt ja niitä on perustettu melkein kaikkiin Länsi-Euroopan maihin. On siis olemassa länsieurooppalaisia politiikan kehityksen syvävirtoja, jotka ovat antaneet perusteita tällaisten puolueiden kannatuksen perustamiselle ja kannatuksen kasvamiselle, professori Paloheimo toteaa.

Paloheimon mukaan populistipuolueiden demokratiakäsitys eroaa perinteisestä siinä, että ne eivät ole yhtä luottavaisia puolueita ja etujärjestöjä kohtaan.

- Ne kaipaavat suoraa yhteyttä johtajien ja kansankerrosten välillä. Toisaalta siinä on myös tilaa tämän päivän demokratian kehittämiselle, Heikki Paloheimo pohtii.

Viime aikoina huolta ovat aiheuttaneet ääriryhmien menestys Kreikan parlamenttivaaleissa ja äärioikeistolaisena pidetyn Marine Le Penin hyvä kannatus Ranskan presidentinvaaleissa.

Suomalaispoliitikot ovat kehityksestä huolissaan

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) huomauttaa, että vaalitulokset ovat kansalaisten tahto. Hän on silti huolissaan äärioikeiston ja äärivasemmiston noususta.

- Heidän tarkoituksenaan on yksinkertaistaa monimutkaisia asioita, sanoo pääministeri Katainen.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolestaan korostaa, että äärioikeistoa ja äärivasemmistoa ei voi pitää samana asiana.

- Se on totta, että Euroopassa äärioikeiston kannatus on myöskin noussut ja ehkä ylipäätään EU-kriittisyys. Siitä pitää olla huolestunut. Uskon, että se kertoo osaltaan siitä, että EU:n talouskriisin lisäksi meillä on käynnissä myös jonkin asteinen demokratiakriisi. Ihmiset kokevat, etteivät he pysty vaikuttamaan EU:n asioihin.

Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan äärioikeistolla ja äärivasemmistolla ei ole nykyään mitään eroa.

- Olemme maailmassa, jossa on globalisteja ja lokalisteja. Euroopassakin näyttää olevan aika paljon perussuomalaisia tänä päivänä, Stubb sanoo.