Urpilainen: Äärioikeiston nousu oire demokratiakriisistä EU:ssa

Ihmiset kokevat, etteivät pysty vaikuttamaan unionin asioihin riittävästi. Ääriliikkeiden nurkkakuntaisuudesta Jutta Urpilainen on eri mieltä Alexander Stubbin kanssa.

politiikka
Stubb, Katainen and Urpilainen at public EU event
Yle

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ounastelee Euroopan unionissa olevan talouskriisin lisäksi demokratiakriisi. Demokratiakriisi oirehtii esimerkiksi äärioikeiston menestymisenä vaaleissa Ranskan ja Kreikan malliin.

Urpilaisen mielestä kasvaneesta EU-kriittisyydestä ja äärioikeiston noususta on syytä olla huolestunut.

- Ihmiset kokevat, että he eivät pysty vaikuttamaan Euroopan unionin asioihin riittävästi. Ehkä myös päätöksenteko koetaan liian suljettuna, ettei siihen voi riittävästi vaikuttaa. Se osaltaan saattaa näkyä näiden vaalien tuloksissa, Urpilainen pohtii Yle Uutisten haastattelussa.

Urpilaisen mukaan iso kysymys on miten demokratiaa ja avoimuutta päätöksentekoon lisätään sekä miten pystytään kytkemään ihmisiä päätösten valmisteluun. Talouskriisin aikana päätöksiä tehdään myös kiireessä lyhyesti valmisteltuna.

Urpilainen ei tunnista Stubbin kokemaa nurkkakuntaisuutta

Jutta Urpilainen ei koe eurooppalaista äärioikeistoa ja äärivasemmistoa samanlaisina nurkkakuntaisina liikkeinä eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) tapaan.

- Kyllä siitä olen eri mieltä. Mutta ehkä se yhdistävä tekijä näiden ääriliikkeiden kesken on eurooppakriittisyys. Molemmat lähtevät siitä, että unionissa on enemmän negatiivista kuin positiivista.

Urpilaisen mukaan Suomen etu on olla unionissa mukana.

- Suomen vaikutusvalta tällä hetkellä Euroopassa on ehkä vahvempi kuin koskaan aikaisemmin, koska olemme itse hoitaneet asiamme hyvin.

Katainen: Ääriliikkeet eivät tuo vakautta

Pääministeri Jyrki Katainen ymmärtää, että vaikessa taloustilanteessa toivo rapisee ja turvaudutaan helppoihin vastauksiin, vaikka kyseessä olisi vaikea ongelma. Yleensä vaikeisiin ongelmiin ei Kataisen mielestä ole helppoja ratkaisuja.

- Ääriliikkeet, sen paremmin äärivasemmisto kuin äärioikeistokaan eivät voi tuoda vakautta, luotettavuutta ja ennustettavuutta tulevaisuuteen. Ääri-ilmiöiden tarkoitushan on äärimmäinen eikä vakaus, arvioi Katainen.

Katainen on Urpilaisen tapaan huolestunut ääri-ilmiöiden noususta vaaleissa, äärioikeiston lisäksi äärivasemmistosta.

- Heidän tarkoituksensa on yksinkertaistaa monimutkaisia asioita. Jokainen tietää, että oikotietä onneen ei ole. Äärimmäisten ratkaisujen tarjoaminen ei yleensä ole totta eikä rehellistä.

Kataisen mukaan ääri-ilmiöihin liittyy toisinaan myös ihmisoikeuksien halventaminen, mitä ei voi hyväksyä.