1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaiskanava vetää jääkiekon katsojia MTV:ltä

MTV Media arvioi menettävänsä jopa tuhansia silmäpareja, jotka hyödyntävät Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n YouTube-kanavaa.

urheilu
Kansainvälisen jääkiekkoliiton sivu YouTubessa.
Yle

Jääkiekon MM-kisojen ilmaiset nettilähetykset vievät katsojia MTV:n maksukanavilta.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF esittää MM-ottelut suorana ja ilmaiseksi internetin YouTube-palvelussa. Ilmaisen kanavan katselu on tosin estetty suomalaisilta tietokoneilta niin kutsutun geoblokkauksen avulla, mutta moni jääkiekkofani kiertää eston helposti.

MTV Median internet- ja kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jorma Härkönen arvioi, että arviolta sadat tai jopa tuhannet ihmiset seuraavat otteluita ilmaiseksi YouTubesta MTV:n maksullisten kanavien sijaan.

Olemme maksaneet lähetysoikeuksista korkean hinnan, eikä kisoja ole tarkoitus ilmaiseksi jaella.

Jorma Härkönen

MTV omistaa yksinoikeudet jääkiekon MM-kisojen tv-lähetyksiin. IIHF:n kanavalla näytetään kuitenkin kaikki MM-ottelut suorana ja ilmaiseksi, mikä on MTV:n maksukanavien kannalta kiusallista.

- Itse pidän toimintaa varastamisena. Olemme maksaneet lähetysoikeuksista korkean hinnan, eikä kisoja ole tarkoitus ilmaiseksi jaella, sanoo Härkönen.

"Geoblokkaaja ei riko lakia"

Härkönen pelkää, että estoa kiertävät pian kaikki.

- Tällä hetkellä ilmiö ei ole mikään valtavan suuri ongelma, mutta tottakai se peikko siellä taustalla on, että tästä tulee vähän niin kuin maan tapa.

Tämä ilmiö tulee yleistymään maan tavaksi eli ihmiset oppivat tämän tekniikan ja huomaavat kuinka helppoa se on.

Ville Oksanen

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan geoblokkauksen kiertävä katsoja ei riko lakia. Toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mielestä MTV:n ei pidä parjata katsojaa vaan YouTubea.

- Jollei YouTube korjaa tilannetta rakentamalla parempaa maablokkausta, niin käytännössä puuttuminen on erittäin hankalaa, Kotilainen sanoo.

- Tämä ilmiö tulee yleistymään maan tavaksi eli ihmiset oppivat tämän tekniikan ja huomaavat kuinka helppoa se on. Niin kauan kuin Kansainvälinen jääkiekkoliitto pitää materiaalin saatavilla netin kautta, niin ihmiset tulevat pääsemään siihen käsiksi, kertoo puolestaan teknologiaoikeuden tohtori ja sähköisiä oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtaja Ville Oksanen.

Lue seuraavaksi