Kirjolohi vaihtuu kotimaisiin kaloihin

Kainuusta yritetään tehdä virkistyskalastuksen kärkimaakunta kotimaisilla kalalajeilla. Metsähallitus on saa nyt Kainuun Ely-keskukselta rahoituksen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on siirtää kalaston painopiste kirjolohesta kotimaisiin kaloihin ja kehittää kohteiden palveluja.

luonto
Kuha rantakivellä.
Arja Lento / Yle

Metsähallituksen virkistyskalastuskohteet eivät ole matkailijoille outoja. Kainuun seitsemässä kohteessa käy vuosittain 90 000 vierailijaa. Nyt kohteista on tarkoitus tehdä vieläkin vetävämpiä, sanoo projektipäällikkö Heikki Laitala.

- Vapaa-ajankalastajat ovat muuttuneet ympäristötietoisemmiksi. Kotimainen kala on nyt kirjolohta halutumpaa ja kohteiden pitäisi olla kestävästi hoidettuja. Nykyiset lampityyppiset vedet eivät myöskään palvele perhokalastajia.

Tarkoitus on käydä läpi Metsähallituksen Kainuun virkistyskalastuskohteiden nykytila ja muuttaa niiden toimintaa tarvittaessa. Muiden muassa kohteiden visuaalinen ilme, eli esitteet ja opasteet muuttuvat. Tarkoitus on vastata hyvinkin erilaisiin tarpeisiin, sanoo Laitala.

- Matkailukalastajalle kalan saanti ei ole loman pääasia, vaan yksi osa tekemistä. Kalastusmatkailija taas tulee paikalle lähes yksinomaan kalojen perässä ja hänellä on saaliistakin kovat vaatimukset. Kolmas ryhmä ovat paikalliset asukkaat, joille kalapaikka on tärkeä lähivirkistyskohde.

Kainuun virkistysaluekohteet ovat Hossa, Manamansalo, Syväjärvi, Seitenahveninen, Yli-Vuokki, Laahtanen ja Saarijärvi. Myös uusien kohteiden hankkiminen on suunnitelmissa.