Hyppää sisältöön

Niinistö puuttuu vielä "puhemies-presidenttien" kokoelmasta

Eduskunnan valtiosalia koristavat kaikkien niiden presidenttien rintakuvat, jotka ovat toimineet eduskunnan puhemiehinä. Aloitetta Sauli Niinistön rintakuvan saamiseksi eduskuntaan ei ole vielä tehty. Viimeisin presidenttinä toiminut puhemies ennen Niinistöä oli presidentti Kekkonen.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö vuonna 2008. Kuva: Touko yrttimaa / YLE

Eduskunnan valtiosalissa on esillä kaikkien eduskunnan puhemiehinä toimineiden presidenttien rintakuvat. Eduskunnan intendentti Liisa Lindgren kertoo, että Sauli Niinistön rintakuva ei kuitenkaan vielä valtiosalia korista.

- Asiasta ei ole tehty vielä suunnitelmia eikä aloitetta. Nähtäväksi jää, millä aikataululla rintakuvan hankinta toteutetaan.

Liisa Lindgren jatkaa, että puhemiehinä toimineiden presidenttien rintakuvat on hankittu hyvin vaihtelevalla aikataululla.

- Osa niistä on tullut eduskunnan omistukseen jo varsin varhain. Alpo Sailon tekemä presidentti Svinhufvudin rintakuva on vuodelta 1931 ja se tuli hyvin varhaisessa vaiheessa eduskunnan hallintaan. On myös toisia rintakuvia joiden toteuttamiseen on kulunut pitkäkin aika. Matti Peltokankaan tekemä Relanderin rintakuva valmistui 2003 ja se paljastettiin valtiosalissa vuonna 2004.

Kaikista muotokuvista ei varmuudella tiedetä kenen aloitteesta ne on eduskuntaan saatu.

- Kaikista rintakuvista ei tosiaan tiedetä, kenen aloitteesta ne on eduskuuntaan päätyneet. Näyttää siltä, että Kalervo Kallion tekemä rintakuva isästään Kyösti Kalliosta on lahjoitus eduskunnalle. Toisaalta Aimo Tukiaisen tekemä presidentti Kekkosen rintakuva on eduskunnan tilaama. Nähtäväksi jää tekeekö aloitteen Niinistön rintakuvasta eduskunta vai jokin muu taho.

Ihan jokaisen kuvataiteilijan ei kuitenkaan kannata innostua ja alkaa suunnitella nykyisestä presidentistä rintakuvaa ja tarjota sitä eduskunnalle.

- Jos nyt ajatellaan tuota Kalervo Kalliota, niin hän on ollut arvostettuna kuvataiteilijana ja presidentin poikana hieman erityisasemassa, mikäli niin on, että hän on lahjoituksena antanut rintakuvan. Täyttä varmuuttahan asiasta ei ole. Ei tietenkään ole soveliasta se, että kuvanveistäjät ottaisivat nyt kilvan yhteyttä eduskuntaan tarjoten lahjoituksena Niinistön rintakuvaa. Uskoisin, että aloitteen täytyy tulla viralliselta taholta, mikäli se ei ole eduskunnan oma aloite, kertoo Liisa Lindgren.