Saatat olla etsintäkuulutettu tietämättäsi

Poliisi voi etsintäkuuluttaa ihmisen tämän tietämättä. Etsintäkuulutus voi käydä ilmi esimerkiksi lentokentällä ja pilata ulkomaanmatkan.

Kotimaa
Poliisin kyltti.
Yle / Miki Wallenius

Vaikka suurin osa etsintäkuulutetuista tietää tai ainakin osaa odottaa olevansa etsintäkuulutettu, aina näin ei ole.

- Valtaosalla varmaan on aavistus siitä, mutta on mahdollista että joku ei tiedä lainkaan, eikä edes aavista, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund Kymenlaakson poliisista.

Cederlund kertoo esimerkin tällaisesta tilanteesta.

- Pakkokeinolain perusteella esimerkiksi voidaan kuuluttaa henkilö. Tavoitteena on kiinniottaminen yllätyksellisyysmomentilla esitutkinnan turvaamisen takia.

Cederlund huomauttaa, että etsintäkuulutuksia on erilaisia.

- Aina ei ole kyse siitä, että etsintäkuulutettu henkilö otettaisiin automaattisesti kiinni. Sakkoasioissa valtaosa etsintäkuulutuksista johtuu todennäköisesti siitä, että henkilöä ei ole tavoitettu. Vähäisemmissä asioissa ihmistä ei kuuluteta.

Joku ei tiedä lainkaan, eikä edes aavista.

Freddie Cederlund

Ennen etsintäkuulutuksen tekemistä poliisi yrittää saada yhteyden puhelimitse ja kotiosoitteessa vierailemalla. Jos ihminen on tietämättään etsintäkuulutettu ja lähdössä ulkomaanmatkalle, reissu saattaa tyssätä rajalle.

- Joissain tapauksissa on mahdollista, että pääsee reissuun ja asiaan palataan matkan jälkeen, Cederlund sanoo.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa etsintäkuulutetaan satoja ihmisiä vuosittain. Cederlundin mukaan poliisi pyrkii etsimään kuulutetut itse, mutta joskus henkilön löytyminen saattaa jäädä pelkän kuulutuksen varaan.