1. yle.fi
  2. Uutiset

Kovan luokan ötökkämyrkyt vain ammattilaisten käsiin

Kadonneeksi Suomen kartalta kuviteltu lutikka tekee uutta tulemistaan muun muassa lisääntyneen matkailun myötä. EU-säädökset ovat tuomassa rajoituksia tuholaismyrkkyjen käyttöön.

Kotimaan uutiset
Tarkastaja tutkii mikroskoopilla.
Yle Tuija Veirto

Kotien tuholaisten määrä on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tarkastajan Bengt Lindqvistin mukaan selvässä nousussa.

Paitsi kotiin, saattavat jo kadonneeksi kuvitellut ötökät majoittua ympäri vuoden lämmitettävään kesäasuntoon. Yhdeksi syyksi tuholaisten määrän kasvuun on nostettu ilmastonmuutos.

- Kylmässä eivät lämpimämpiin olosuhteisiin tottuneet tuholaiset viihdy, Lindqvist toteaa.

Bengt Lindqvist korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä.

- Esimerkiksi elintarviketuholaisia joudutaan tuotantolaitosten ohella häätämään joskus kodeista. Elintarvikkeet kannattaa pitää suljetuissa pakkauksissa ja komeroissa. Ylipäätään ennakoiva torjunta on sitä, että paikat pidetään pidetään siisteinä ja puhtaina.

Lutikan uusi tuleminen

Nuppineulanpään kokoista lutikkaa eli seinäludetta ei juuri kahvinmurusesta paljaalla silmällä erota. Asiantuntijatkin turvautuvat usein tuhoeläimiä tunnistaessaan suurennuslasiin tai mikroskooppiin.

- Sen tunnistaa ruumiinmuodosta, joka on litteä ja kapeneva, tarkastaja Lindqvist kertoo.

Vielä vaikeampaa tunnistaminen on silloin, jos ei ole tuholaisen kanssa aiemmin tekemisiin joutunut.

Kuitenkin nopea torjunta olisi tärkeää, jotta ongelma saataisiin pysäytettyä heti alkuunsa. Kun tummia läikkiä alkaa ilmestyä vuoteen ympäristöön ja purentajälkiä iholle, ollaan ongelman kanssa jo pitkällä.

Järeät aineet ammattilaisille

Kymmenisen vuotta pääkaupunkiseudulla toiminut tuholaistorjuja on huomannut työssään tuholaisten kirjon kasvaneen.

- Perinteisten muurahaisten ja ampiaisten ohella toimeksiantoja tulee mm. luteista ja torakoista, kertoo Marko Torikka.

Hän kaipaa uusia aineita torjuntatoimiin.

- Perusaineilla pärjää pitkälle, mutta nythän tilanne on se, että entisiäkin vedetään pois markkinoilta.

Euroopan Unionin suunnittelema uusi biosidi- eli myrkkyasetus edellyttää, että tuhoeläintorjunnassa kovia myrkkyjä voivat käyttää vain koulutetut ammattilaiset.

Asetus on tulossa voimaan samaan aikaan kemikaalilain kanssa, vuoden 20013 alussa. Lindqvist pitää yhtenä syynä tiukennuksille sitä, että aineita on käytetty väärin.

- Meillä ei ole myrkytystapauksia ole tietoon tullut, mutta muualla kyllä. Tiedossa on kuitenkin se, että sisällä karjasuojissa saatetaan käyttää aineita, jotka kuuluvat ainoastaan pellolla elävien tuholaisten torjuntaan. Tällainen toiminta ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää.

Lahdessa koulutusta

Lindqvistin mukaan torjunta-aineiden saatavuuden osalta tilanne elää vielä.

- Suunta on se, että vähemmän myrkylliset aineet jäävät kauppojen hyllyille ja järeämmät ammattilaisten käyttöön. Markkinoille voi tulla myös sellaisia aineita, jotka on aiemmin poistettu.

Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa on tänä keväänä järjestetty alalla toimiville tuhoeläintorjujakoulutusta.

Koulutuksella on jaettu uutta tietoa tuholaisista ja niiden torjunnassa käytettävistä, kovan luokan myrkyistä ja kemikaaleista. Koulutus on ensimmäinen laatuaan ja se on saamassa jatkoa.

Lue seuraavaksi