Niskavuoren Loviisa otti kiesit ja lähti

Hämeenlinnan Teatterin historian menestynein näytelmä esitettiin sata kertaa. Näytelmän Loviisa - Ritva Oksanen - poistui viimeisestä esityksestä kuin Hella Wuolijoki konsanaan.

teatteritaide
Ritva Oksanen hevoskärryillä.
Yle / Tiina Kokko

Hämeenlinnan Teatterin näytelmä Niskavuori - Loviisan tarina oli ainutlaatuinen tapaus. Koskaan aiemmin Niskavuori-näytelmien sarjaa ei ole tiivistetty yhdeksi tarinaksi. Näytelmä kertoi Niskavuoren Loviisan kohtalon nuorikosta vanhaksi emännäksi.

Kun Ritva Oksanen ja muut esityksen näyttelijät kumarsivat kiitokseksi viimeisen ja sadannen esityksen jälkeen torstaina Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä, oli tunnelma haikea. Ensi-iltansa näytelmä sai lokakuussa 2010.

Taputusten jälkeen Loviisa kuljetettiin hevoskärryillä Hämeenlinnan rautatieasemalle. Samoilla hevoskärryillä, joilla oli aikanaan matkannut myös Niskavuori-näytelmät kirjoittanut Hella Wuolijoki.

Aku-palkinto ja kunniamerkkejä

Torstai oli Hämeenlinnan Teaterissa muutenkin yhtä juhlaa. Niskavuoren viimeisen esityksen lisäksi teatterilla saateltiin eläkkeelle näyttelijät Leena ja Raimo Viitanen. Molemmille luovutettiin kultainen ansiomerkki 35 vuoden toiminnasta alalla.

Kultaisen ansiomerkin saivat myös näyttelijä Ritva Oksanen (50 vuoden toiminnasta) ja ohjaaja Matti Kuikkaniemi (35).

Merkittävästä teatterityöstä palkittiin tänä vuonna perinteisellä Aku-patsaalla näyttelijä Sinikka Salminen. Hänon kuulunut Hämeenlinnan Teatterin taiteilijakuntaan vuodesta 2007 alkaen.

Teatterin hallituksen puheenjohtaja Aarne Kauranen sai hopeisen kunniamerkin monipuolisesta työstään teatterin saralla.

Katso Yle Hämeen juttu Niskavuori-näytelmästä